Coaliția de guvernare a decis, luni, să desființeze posibilitatea cumulului pensiei cu salariul, sistem promovat în 2011, printre alți parlamentari, de actualul premier Mihai Tudose.
"Am discutat cu premierul si cu ministrul muncii: odata facuta cererea de pensionare sa nu poata exista si posibilitatea reangajarii. Oamenii sa se hotarasca: ori sunt pensioanari, ori sunt apti de munca. Se va modifica legea ca sa nu poata functiona in acest sistem dual. Nu este corect", a explicat, la finalul ședinței, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Actualul premier, Mihai Tudose, a figurat în 2014 printre cei 16 parlamentari care au inițiat eliminarea restricțiilor privind cumulul pensiei și salariului, restricții introduse în 2009.
Alte decizii luate în coaliție:
- eliminarea impozitului pe dividende
- introducerea TVA split
- scadere impozit venit de la 16 la 10 la suta
- plata CAS si CASS de catre angajat
"Asa cum ne-am angajat, reducerea impozitului pe dividende de la 5 la 0 la suta. Splitarea TVA-ului si aplicabilitatea va fi de la 1 ianuarie 2018, este vorba de trecerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Nu se maresc cotele de impozit dar schimbam modalitatea de aplicare lucru care va duce la doua rezultate pozitive: crescand valoarea salariului brut, fiecare angajat va profita pentru ca punctul de pensie care se calculeaza la salariul brut va creste si va avea o pensie mai mare, si netul pe care il obtine salariatul pastrand aceeasi cheltuiala a angajatorului va creste nu foarte mult dar important este ca va creste. Sa fie foarte clar, cheltuiala angajatorului nu creste sub nicio forma.
Decizia anuntata de scadere a impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta se va aplica dar si aceasta masura va avea termenul 1 ianuarie 2018", a mai explicat Tariceanu.