Lovitură pentru Augustin Lazăr. Fostul Procuror General a încălcat Codul Deontologic

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația formulată de Augustin Lazăr împotriva hotărârii prin care CSM a stabilit că fostul Procuror General a încălcat Codul deontologic.

ICCJ a respins contestația lui Augustin Lazăr împotriva hotărârii prin care CSM a stabilit că fostul Procuror General a încălcat Codul deontologic al magistraților când i-a catalogat drept “inculpați de rang înalt” pe membrii comisiei parlamentare de anchetă din cazul “Sufrageria lui Oprea”. Acțiunea Inspecției Judiciare a avut la baza o sesizare formulată de Lumea Justiției. Inițial, Lazăr fusese albit de procurorii CSM grupați în “Brigada Nufărul”, scrie .

Acțiuniea Inspecției Judiciare - pornite de la o sesizare formulată de Lumea Justiției - în legătură cu încălcarea Codului deontologic de către Auguastin Lazăr în momentul în care i-a catalogat drept “inculpați de rang înalt” pe membrii comisiei parlamentare de anchetă din cazul “Sufrageria lui Oprea”, fără că vreunul dintre aceștia să aibă vreo asemenea calitate.

.

Iată minuta ICCJ: “Admite excepția lipsei de interes invocată de intimatul Consiliul Superior al Magistraturii. Respinge contestația formulată de Augustin Lazăr împotriva Hotărârii nr. 1070 din 3 decembrie 2018 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, că fiind rămasă fără interes. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi 8 iulie 2019”.

 

În decembrie 2017, a formulat o sesizare la Inspecția Judiciară față de Augustin Lazăr, că urmare a declarațiilor acestuia despre “inculpații de rang înalt” din comisia parlamentară de anchetă din cazul “Sufrageria lui Oprea”. Sesizarea Luju privind comiterea unor abateri disciplinare a fost clasată; în schimb, Inspecția s-a autosesizat pe încălcarea de către Lazăr a Codului deontologic al magistraților.

Cert este că acțiunea Inspecției Judiciare a ajuns pe masă Secției pentru procurori a CSM, cunoscute și sub denumirea “Brigada Nufărul”, din cauza soluțiilor de albire pe care le pronunță față de capii Sistemului ocult care a condus România cu armă cătușelor. Verdictul procurorilor din CSM a fost previzibil. În 26 iunie 2018, aceștia l-au spălat pe Lăzărica, susțînând – prin Hotărârea nr. 376 – că nu există indicii că acesta ar fi încălcat Codul deontologic, hotărând respingerea sesizării.

Problema pentru Lazăr a fost că Inspecția Judiciară a formulat contestație împotriva hotărârii procurorilor din CSM. Contestație care a fost admisă în 3 decembrie 2018, când Plenul Consiliului a stabilit prin hotărârea nr. 1070 că Augustin Lazăr a încălcat Codul deontologic al magistraților.