Evenimentul Zilei > Social > Lovitură neașteptată pentru Pfizer. Un studiu arată că un alt vaccin protejează mai bine împotriva formelor severe de COVID
Lovitură neașteptată pentru Pfizer. Un studiu arată că un alt vaccin protejează mai bine împotriva formelor severe de COVID

Lovitură neașteptată pentru Pfizer. Un studiu arată că un alt vaccin protejează mai bine împotriva formelor severe de COVID

Vaccinul împotriva COVID-9, dezvoltat de Moderna este mai eficient decât cel dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Ultimele studii arată că serul de la Moderna oferă o protecție mai mare împotriva formelor severe ale bolii.

Informația apare înt-un nou studiu american citat de publicația Diario de Noticias. Conform cercetării, vaccinul Moderna a produs un nivel mai ridicat de anticorpi în comparație cu cele dezvoltate de Pfizer ori de Johnson & Johnson.

Într-un nou studiu publicat vineri (17 septembrie) de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA se aratp că vaccinul împotriva COVID-19 de la Moderna conferă o protecție mai mare pe termen lung decât cel cel produs de Pfizer. Astfel pacienții vaccinați cu serul Moderna prezintă riscuri mai mici de spitalizare cu forme dificile ale bolii.

Ce arată studiile comparative

Analiza cercetătorilor CDC a vizat aproape 3.689 de adulți care au fost spitalizați cu o formă severă a COVID-19, în intervalul 11 martie și 15 august 2021.

În total, 12,9% dintre pacienți au fost complet vaccinați cu dozele Moderna, 20,0% cu cele ale Pfizer-BioNTech și 3,1% cu cele ale Johnson & Johnson (Janssen). Pe întreaga perioadă, vaccinul Moderna a avut o eficacitate de 93%, iar cel de la Pfizer de 88%, în vreme ce Johnson&Johnson de 68%.

Reducerea nivelului de eficacitate pentru vaccinul Pfizer a mai accentuate, acesta scăzând de la 91% pentru intervalul cuprins între 14 și 120 de zile de la vaccinare, la 77% pentru mai mult de 120 de zile după vaccinare. Moderna, pe de altă parte, a scăzut de la 93% la 92% în comparație cu aceleași două perioade.

Studiul a inclus, de asemenea, o analiză separată pentru diferitele tipuri de anticorpi generați de vaccinuri, colectate de la 100 de voluntari.

Vaccinul Moderna mai eficient decât Pfizer

Cercetările care sugerează superioritatea vaccinului Moderna față de cel dezvoltat Pfizer sunt tot mai multe, inclusiv un studiu anterior al CDC, publicat săptămâna trecută. Motivele nu sunt încă pe deplin determinate, dar pot fi legate de dozele aplicate, 100 de micrograme pentru Moderna față de 30 pentru Pfizer.

De asemenea, acestea pot fi legate de intervalul de aplicare dintre doze. În statele Unite vaccinul Pfizer este administrat la un interval de trei săptămâni, în timp ce produsele Moderna sunt administrate la patru săptămâni.

Food and Drug Administration (FDA) ia în discuție  introducerea unei posibile a treia doză de Pfizer pentru populația generală și nu doar pentru persoanele imunodeprimate.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: