România are "un exces" de reglementare în domeniul penal, care ar trebui oprit, consideră fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.
"Trebuie să vă spun că avem, cred eu, un exces de reglementare în domeniul penal, pe lângă infracţiunile din Codul penal, care nu mai ştiu câte sunt acum, în cel vechi ştiam, în ăsta nu ştiu, dar sunt multe sute de fapte care, dacă sunt săvârşite, constituie infracţiune. Pe lângă acestea, mai sunt peste opt sute de infracţiuni prevăzute în legi speciale. Deci, avem peste o mie de infracţiuni care pot fi comise în România din fapte pe care dacă le faci constituie infracţiune şi eşti pedepsit. După părerea mea, este prea mult", a afirmat Zegrean, întrebat despre decizia CCR privind abuzul în serviciu, într-un interviu acordat AGERPRES.
"Clar, este exces de reglementare şi ar trebui oprit. A fost aşa un iureş în adoptarea legislaţiei. Noi nu mai avem legi dinainte de '90, nu mai există. Toate au fost refăcute sau au fost abrogate. Pe urmă şi acelea au fost refăcute, a fost perioada de pre-aderare, pe urmă de aderare, perioada post-aderare. S-au tot modificat legile. Este foarte greu să fii judecător într-o ţară în care legile se schimbă atât de des şi sunt atât de multe. Este greu şi pentru populaţie, pentru că cel puţin în domeniul penal se spune că nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii. Îmi este greu să cred că este cineva în ţara asta care ştie toate cele o mie şi ceva de infracţiuni, nici măcar profesorii de drept penal nu cred că le ştiu pe toate", a punctat Zegrean.