„Dat fiind specificul cauzei, instanţa urmează să introducă în cauză, în calitate de pârât, a numitului Nicolae Ciucă. În motivare, instanţa are în vedere, pe scurt, faptul că o eventuală soluţie interferează cu cariera militară a ofiţerului Nicolae Ciucă, soluţia ce urmează să se pronunţe urmând să influenţeze drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestuia, iar respectarea dreptului la un proces echitabil impune ca, într-un litigiu dedus judecăţii pe rolul unei instanţe, să fie avute în vedere drepturile şi libertăţile persoanelor asupra cărora actele judiciare pot să aibă influenţă. Acesta este un element de esenţă al statului de drept", a explicat judecătorul.

Cu toate acestea, magistratul a propus celor două instituții să ajungă la o înțelegere amiabilă pe baza acestui conflict de natură constituțională până la următorul termen, dată fiind importanța subiectului. „Dat fiind obiectul cauzei şi interesul public superior, instanţa pune în vedere părţilor să examineze posibilitatea rezolvării litigiului în urma unei înţelegeri. Asta aşa, să aveţi ca temă de reflecţie până la termenul următor", a transmis Silviu Barbu către MApN și Administrația Prezidențială.

Conflictul de natură juridică a început la finalul anului trecut, când președintele Iohannis a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, în fruntea Statului Major. În acceași zi, Klaus Iohannis a anunțat că nu va accepta numirea generalului Dumitru Scarlat pentru aceeași funcție, deși propunerea a venit din partea ministrului Apărării, Gabriel Leș. După o plângere depusă către Administrația Prezidențială, ministerul Apărării a decis să meargă mai departe către Curtea de Apel.

 

 

Te-ar putea interesa și: