Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sunt acuzați că subminează ordinea de drept stabilită de Constituția din România.
Asociația Magistraților din România (AMR) şi Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) au condamnat public atacul și presiunile procurorilor din CSM față de libertatea de exprimare și, implicit, față de independența judecătorilor. Cu alte cuvinte, spun judecătorii din cele două asociații, procurorii nu mai respectă autoritatea judecătorească, care este supremă în arhitectura oricărui stat care se vrea democratic.
Judecătorii care fac parte din cele două asociații susțin că procurorii din cadrul CSM și-au permis, total în afara legii, să interpreteze declarațiile făcute de judecătorul Adriana Stoicescu, președintele Tribunalului Timiș. Magistratul a scris un comentariu despre situația din justiție. În fața acestei reacții a judecătoarei Stoicescu, Asociația Inițiativa pentru Justiție a formulat mai multe sesizări, prin care s-a solicitat tragerea la răspundere disciplinară a acesteia, dar și apărarea ”in corpore” a reputației profesionale a tuturor procurorilor.
Inspecția Judiciară a dat clasare sesizărilor celor de la Asociația Inițiativa pentru Justiție, compusă din procurori, ajungându-se la concluzia că afirmațiile judecătoarei Stoicescu nu au fost de natură să încalce onoarea procurorilor români și nici nu au încălcat Codul Deontologic al Magistraților. Decizia Inspecției Judiciare a fost întărită de hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 9 aprilie 2020. “Prin afirmațiile doamnei judecător Stoicescu Adriana Petronela nu a fost încălcat justul echilibru (…). Se constată că respectivul articol nu a avut aptitudinea de a afecta încrederea publică în activitatea înfăptuită de judecători și independența sistemului judiciar, în ansamblul sau, și nici nu aduce atingere independenței, prestigiului și credibilității autorității judecătorești”, se arată în decizia CSM.
În fața acestei decizii a CSM, care este practic definitivă, procurorii membri ai CSM au schimbat pe loc ordinea constituțională și au creat o instanță ad-hoc, care nu este prevăzută de lege. ”Nemulțumiți de rezultatul Plenului, procurorii din CSM au decis, prin încălcarea Constituției și a legii, să se transforme într-o supra-instanță ori organ suprem de “supraveghere a legalității”, ce analizează și judeca acțiunile/opiniile/judecățile de valoare ale judecătorilor.
Astfel, analizând exact aceeași situație de fapt și judecând încă o dată, într-o șocantă depășire de competență, opinia unui judecător, Secția pentru procurori din CSM a decis ca “prin afirmațiile grave ale doamnei judecator Stoicescu Adriana Petronela a fost încălcat justul echilibru între exercițiul dreptului la liberă exprimare, cu limitările specifice, și protecția intereselor sociale ale drepturilor individuale, și acest fapt este de natură să producă un impact negativ asupra independenței, prestigiului și credibilității procurorilor din cadrul Ministerului Public”.
Judecătorii din cele două asociații au solicitat Secției pentru procurori din Cadrul CSM să își revoce propria hotărâre, care subminează autoritatea judecătorească și ordinea constituțională din România, plasând Ministerul Public în afara arhitecturii constituționale post comuniste și transformându-l într-o putere în stat.