Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură grea pentru PSD. Încă un lider social-democrat rămâne fără funcție
Lovitură grea pentru PSD. Încă un lider social-democrat rămâne fără funcție

Lovitură grea pentru PSD. Încă un lider social-democrat rămâne fără funcție

Liderul PSD Mureș, s-a văzut nevoit să renunțe la mandatul de consilier județean după ce a fost contestat pe motiv de incompatibilitate, dat fiind că a suferit o condamnare penală.

Preşedintele PSD Mureş, Vasile Ghiorghe Gliga, are o interdicție din partea Agenției Naționale pentru Integritate, de a mai candida, pentru o funcție eligibilă, pentru o perioadă de trei ani, din cauza unei stări de incompatibilitate. În aceste condiții, desi a fost ales primul pe lista candidaților social democrați, el s-a văzut nevoit să renunțe la mandatul de consilier judeţean.

La Tribunalul Mureş a fost depusă o contestaţie împotriva validării mandatului său, iar lui Vasile Gliga nu i-a mai rămas decât să formuleze o solicitare de renunțare la mandat. Aceasta a fost depusă atât la dosarul cauzei, aflat pe rolul Tribunalului Mureş, care a avut marţi termen de judecată, cât şi la Consiliul Judeţean.

Culmea este că autorul contestaţiei, care a fost depusă încă din luna august, este tot un fost membru al PSD, Cornel Brişcaru. Contestatarul a arătat că pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, numele politicianului PSD-ist figurează cu o interdicție de a mai candida până în luna noiembrie a acestui an.

În plângerea formulată împotriva validării mandatului de consilier judeţean, care a avut marţi termen de judecată, Cornel Brişcaru solicita instanţei să constate că în sarcina lui Gliga Vasile Ghiorghe există interdicţia de a candida şi de a ocupa o funcţie sau demnitate publică în intervalul 16 noiembrie 2017 – 16 noiembrie 2020, potrivit Deciziei de incompatibilitate pronunţată de ÎCCJ.

El a arătat că președintele PSD Mureș a fost condamnat la închisoare pentru infracțiuni legate de funcția publică exercitată, cauză din care are interdicție până în 16 noiembrie 2020 de a mai exercita o funcție sau demnitate publică.

Demersul inițiat de Cornel Brişcaru a dus și la respingerea, de către instanţă, candidaturii lui Vasile Ghiorghe Gliga pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş. Imediat după ce decizia judecătorilor a rămas definitivă, PSD Mureș s-a reorientat și a propus-o pe fiica acestuia pentru funcția de candidat la președinția Consiliului Județean.

Este vorba de Dumitrița Gliga, al doilea din cei trei copii ai lui Vasile Gliga, care a pierdut alegerile în fața lui Péter Ferenc – UDMR.