PSD este obligat să publice sumele de bani pe care le-a primit de la bugetul de stat între anii 2016-2018, însoțite de rapoartele detaliate cu privire la modul în care au fost cheltuiți acești bani.
Social-democrații vor trebui să arate cu ce persoane fizice și cu ce firme s-au încheiat contracte din aceste sume, potrivit publicației online ziare.com.
Tribunalul Iași a luat această decizie, într-un proces deschis de unul dintre fondatorii asociației civice Reset Iași, Daniela Mitrofan. Hotărârea poate fi contestată cu recurs.
Daniela Mitrofan s-a adresat instanței după ce a solicitat inițial aceste informații de la PSD, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Din motiv ce nu a primit răspuns, Mitrofan a mers mai departe către instanță.
Informațiile pe care trebuie PSD să le publice:
Instanța a hotărât ca PSD să-i comunice Danielei Mitrofan următoarele:
- Suma primită de către Partidul Social Democrat ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2016;
- Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2016;
- Suma primită de către Partidul Social Democrat ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2017;
- Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2017;
- Suma primită de către Partidul Social Democrat ca subvenție din bugetul de stat pe anul 2018;
- Raportul detaliat cu privire la cheltuirea subvenției pe anul 2018.
Mitrofan a solicitat și daune morale în acest caz, dar instanța a respins această parte din cerere.
Daniela Mitrofan a explicat că grupul civic Reset a adresat trei cereri în baza Legii 544/2001, în data de 11 februarie 2019, către PSD privind subvențiile încasate de PSD și modul în care au fost cheltuite.
„Scopul a fost acela de a vedea cum a utilizat banii primiți de la stat cel mai mare partid din România și ce persoane sau firme au încheiat contracte cu PSD", explică Mitrofan, conform ziare.com.
„Am vrut să vedem în ce scopuri se cheltuie aceste subvenții, care sunt firmele care primesc banii, ce livrează acele firme (cerem și copii ale facturilor că să vedem exact ce s-a livrat). Practic, o transparență completă, așa cum zice legea. Pentru că e inadmisibil ca trezorierul PSD Mircea Drăghici să își cumpere Mercedes și să plătească chirii la vile din banii românilor", mai adăugă ea, potrivit aceleiași surse.
Daniela Mitrofan afirmă că oficialii din PSD nu „s-au obosit” să le răspundă solicitărilor. Ulterior au susținut că au trimis un răspuns către Reset, care însă nu a fost primit. „Acest lucru nu s-a întâmplat", susține Mitrofan.
„Pasul următor a fost acționarea în instanță. Prin acest demers am vrut să obligăm la transparență în cheltuirea banilor publici. PSD trebuie să între în legalitate sub toate aspectele și să folosească toate armele corecte ale democrației și pluralismului politic.
Nu știm care va fi continuarea, dar prin presiuni constante vrem să contribuim la un mediu politic bazat pe echitate, responsabilitate. Iar societatea civilă poate grăbi acest proces”, a explicat ea demersul Reset Iași.
Aceasta precizează că daunele morale pe care le-a solicitat de la PSD vrea să le doneze DGASPC Teleorman, „de acolo de unde Liviu Dragnea i-a luat pentru a-i duce la sediul de partid”.
Fondatorul Reset Iași mai spune că a vrut să demonstreze tuturor că fiecare dintre noi poate acționa pentru a obține informații, pentru a verifica o instituție publică, chiar dacă aceasta este PSD.