Parlamentarii europeni se opun autorizării porumbului modificat genetic.
Porumbul modificat genetic "Pioneer 1507" nu ar trebui pus pe piaţă pentru cultivare, întrucât polenul său rezistent la insecte ar putea răni moliile şi fluturii, spune Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată azi, potrivit Biroului Parlamentului European în România. Deputaţii cer Consiliului să respingă autorizarea pe care o propusese, iar Comisiei să nu propună şi să nu reînnoiască autorizaţiile pentru niciun fel de organism modificat genetic înainte de îmbunătăţirea metodelor de evaluare a riscurilor.
Deputaţii se opun punerii pe piaţa UE a acestui porumb modificat genetic pe motiv că acest lucru ar depăşi puterile de implementare ale Comisiei, stabilite în regulile UE privind eliberarea deliberată în mediu a unor organisme modificate genetic. Deputaţii subliniază că propunerea Comisiei nu specifică "nicio condiţie pentru protejarea unor medii/ecosisteme speciale şi/sau a unor arii geografice", aşa cum cere legislaţia.
Rezoluţia a fost adoptată cu 385 de voturi pentru la 201 împotrivă şi 30de abţineri.
Ultima cultură modificată genetic care va fi autorizată în UE este cartoful Amflora, în 2010, dar şi acesta a fost retras de pe piaţa UE în decembrie 2013, printr-un ordin al Curţii Generale UE (parte a Curţii de Justiţie). Singurul porumb modificat genetic autorizat pentru cultivare în UE este MON 810 de la Monsato, însă reînnoirea autorizaţiei sale este suspendată de câţiva ani.