Evenimentul Zilei > Justitie > Lovitură dură pentru greii industriei farmaceutice. Justiția americană i-a găsit vinovați. Decizie fără precedent
Lovitură dură pentru greii industriei farmaceutice. Justiția americană i-a găsit vinovați. Decizie fără precedent

Lovitură dură pentru greii industriei farmaceutice. Justiția americană i-a găsit vinovați. Decizie fără precedent

Trei dintre cele mai mari lanțuri de farmacii din Statele Unite au fost găsite responsabile, de justiție, pentru vânzarea excesivă a unor medicamente opioide care dau dependență.

O instanță federală din Statele Unite a constatat că acțiunile Walgreens Boots Alliance, CVS și Walmart, cele mai importante din Statele Unite, au contribuit la crearea unui surplus de analgezice opioide în două comitate din Ohio. Aceste medicamente crează dependență, iar numeroși pacienți abuzează de acestea cu concursul medicilor care le prescriu pe bandă rulantă.

Lanțurile de farmacii au fost acuzate că au creat o problemă de sănătate deoarece nu au verificat valabilitatea prescripțiilor de opioide. Acestea au vândut medicamentele în cantități excesive în ciuda faptului că acestea dau dependență,

Instanța federală a apreciat că cele trei mari lanțuri farmaceutice sunt responsabile pentru această situație, în cele două comitate din Ohio și trebuie să plătească despăgubiri. Valoarea sumelor de plată urmează să fie stabilită într-o nouă audiere.

Americanii sunt dependenți de opioide

În ultimele două decenii, milioane de americani au devenit dependenți prin prescrierea excesivă și abuzul de analgezice pe bază de opiacee. Este vorba despre medicamente precum Fentanyl și OxyContin. Din cauza consumului excesiv, au fost înregistrate aproape 500.000 de decese în perioada 1999 și 2019.

Autoritățile locale spun că „epidemia de analgezice” a pus o presiune uriașă asupra resurselor lor. Acestea susțin că au încercat să situația dependenței de aceste medicamente prin programe sociale, dar și cu ajutorul sistemului juridic.

Din acest motiv, au fost formulate peste 3.300 de plângeri în instanță, formulate de autorități. Prin astfel de acțiuni se încearcă recuperarea unei părți a fondurilor alocate acestor programe, de la firmele care vând analgezice.

Cele două comitate cer despăgubiri de nivelul miliardelor de dolari

Avocații celor două comitate din Ohio, Lake și Trumbull, au arătat că sumele alocate pentru acoprirea cheltuielilor sociale ajung la un miliard de dolari pentru fiecare comitat. Banii sunt destinați programelor sociale menite să susțină impactul epidemiei de opioide.

„Hotărârea de astăzi împotriva Walmart, Walgreens și CVS reprezintă recunoașterea complicității lor în crearea unei probleme publice”, au spus avocații.

Pe lângă lanțurile de farmacii, marile companii farmaceutice și mai mulți medici au fost acuzați că închid ochii la această prpblemă.

Lanțurile de farmacii contestă acuzațiile

Reprezentanții unuia dintre aceste lanțuri farmaceutice, CVS, au anunțat că vor face recurs împotriva hotărârii dată de justiție, însă ceilalți retalileri nu au comentat decizia.

În timpul procesului, Walgreens Boots Alliance, CVS și Walmart au respins acuzațiile, spunând că au luat măsuri pentru a preveni abuzul de opioide.

„După cum au mărturisit experții aduși de reclamanți, mai mulți factori au contribuit la problema abuzului de opioide, iar rezolvarea acestei probleme va necesita implicarea tuturor părților interesate din sistemul de sănătate și a tuturor membrilor comunității”, a arătat CVS într-o declarație.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: