Zeci de vameși și polițiști de frontieră, trimiși în judecată fără probe de Binomul DNA-SRI, pe vremea lui Kovesi, pentru pretinse fapte de luare de mită și abuz în serviciu, au fost achitați de Tribunalul Suceava
În rechizitoriul DNA, preotul unei comune din Botoșani a fost prezentat drept capul rețelei. Un inculpat nu a mai apucat achitarea, el decedând în timpul procesului.
Decizia judecătorilor suceveni confirmă faptul că 34 de vameși și polițiști de frontieră au fost trimiși în judecată de DNA Suceava, într-un dosar fabricat cu „sprijinul de specialitate al SRI”, fără că împotriva acestora să existe probe, scrie luju.ro.
Astfel, Tribunalul Suceava a dispus luni, 13 ianuarie 2020, achitarea celor 34 de inculpați acuzați că ar fi făcut parte dintr-o rețea specializată în introducerea țigărilor de contrabandă în țară, rețea ce ar fi fost condusă chiar de un preot dintr-o comună din județul Botoșani.
Trimiși în judecată pentru pretinse fapte de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, grup infracțional organizat, trafic de influență și folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, aceștia au fost achitați în temeiul art. 16 alin 1 lit. c) din Codul de procedura penală - „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”, fie după ce în unele cazuri s-a constat intervenită prescripția.
În schimb, un alt inculpat nu a mai apucat sentința instanței, acesta murind în timpul procesului.
A existat totuși o condamnare în cauza, de 5 luni pentru dare de mită. Pedeapsa a fost a fost contopită cu altă primită anterior, inculpata alegându-se în final cu 2 ani cu suspendare.
De precizat este că dosarul a fost instrumentat și trimis în instanța de DNA în 2014, deci în primul mandat al Laurei Kovesi la conducerea parchetului anticorupție. Structura DNA Suceava, această era condusă la dată emiterii rechizitoriului din dosarul soldat cu 34 de achitari de procuroarea Mihaela Mihai Popa, poreclită „Kovesi de Suceava”, care se află la cârma DNA Suceava și în prezent.
Decizia finală urmează să fie pronunțată de Curtea de Apel Suceava.