Marţi, Curtea Constituţională a României a dat liber la procesele colective împotriva băncilor, respingând excepţia invocată de către acestea.
Cei care au împrumtat bani de la bănci şi au întâmpinat clauze abuzive pot da înjudecată instituţiile bancare după ce CCR a respins excepţiile de neconstituţionalitate invocate de mai multe bănci din România.
Conform site-ului indrumarii-juridice.eu, iată ce prevedeau articolele, din legea 193/2000, sesizate ca fiind neconstituţionale de către bănci.
Art. 11 Organele de control abilitate incheie procese-verbale prin care se consemneaza faptele constatate cu ocazia verificarilor facute, precum si articolele de lege incalcate de profesionist.
Art. 12 1) In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control prevazute la Art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. (2) La cererea de chemare in judecata va fi anexat procesul-verbal intocmit potrivit Art. 11. (3) Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute la Art. 30 si 31 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, il pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alin. (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispozitiile Art. 13 alin. (1) si (4) sunt aplicabile. (4) Dispozitiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii.
Art. 13 1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizae in cadrul activitatii profesionale. (2) In cazul prevazut la alin. (1), instanta va aplica si amenda contraventionala prevazuta la Art. 16. (3) Daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contraact, va anula procesul-verbal intocmit. (4) Hotararea este supusa numai apelului.