Lovitură de teatru! UE și-a ales tabăra în înfruntarea SUA-China?

Lovitură de teatru! UE și-a ales tabăra în înfruntarea SUA-China?

Înlocuirea lui Donald Trump cu Joe Biden nu pare să fi schimbat jocul geopolitic. Nici pentru SUA și China, nici pentru Uniunea Europeană. Surpriza cea mai mare a avut-o ultimul intrat în joc- președintele american.

Lovitură de teatru! Noul președinte al SUA, Joe Biden, încearcă să identifice aliații pe care America se poate bizui în conflictul cu China. Marți, Washingtonul a ridicat catalogat represiunea împotriva uigurilor din regiunea Xinjiang drept "genocid".

Pactul murdar dintre de Gaulle și Stalin. Istoria secretă

Marea Britanie și Canada par să se alinieze la poziția dură a SUA, dar Comisia Europeană și țările membre UE par  să vadă altfel lucrurile.

Lovitură de teatru

„Într-adevăr, deja rămânem cu mult în urma altor alte țări, cum ar fi SUA și Canada, Această lipsă de acțiune face  europenii să cumpere, fără să vrea, marfă fabricată cu muncă forțată”, spune europarlamentar german Anna Cavazzini.

Ne puteți urmări și pe Google News

În  ultimele, liderii UE și-au exprimat speranța  xcă legăturile transatlantice se vor relansa. În problema lagărele de muncă din China pozițiile adoptate  sunt. însă, mult diferite.

sua au interzis deja produse din Xinjiang. De pildă, bumbacul și roșiile, Ar putea impune și alte restricții.

Rebeliune în UE. Italienii, spaniolii și francezii formează alianța “Exit”

Comisia Europeană, care negociază politica comercială, este departe de a restricționa importurile chineze pe tema drepturilor omului.

Oficialii Comisiei insistă pe o legislație care va garanta că întreprinderile care exportă în UE respectă drepturile omului și normele climatice.

Legislația promisă  ar mai  putea întârzia cam un an. Este posibil ca textul să oblige companiile europene să se  asigure că furnizorii lor respectă standardele. Dar nu este deloc clar că se va pune problema unor  restricții asupra importurilor.

Statele Unite rămân pe linia lui Trump

Poziția americană rămâne, însă, la fel de dură ca pe vremea lui Trump.. Marți, secretarul de stat anunțat de Biden, Antony Blinken, a fost de acord cu decizia administrației Trump de a eticheta represiunea din Xinjiang drept „genocid”. În acea seară, secretarul de stat al lui Trump a declarat oficial campania Chinei de internare în masă, muncă forțată și sterilizarea forțată a uigurilor  drept genocid.

Administrația Trump a impus sancțiuni economice anul trecut asupra a patru politicieni chinezi despre care a spus că sunt responsabili de persecuțiile din Xinjiang în temeiul Legii globale Magnitsky.

UE se ghidează după interese

Bruxelles-ul a încheiat „în principiu” un acord de investiții cu China la sfârșitul anului trecut. Jake Sullivan, noul consilier pentru securitate națională al lui Biden, a sugerat că noii administrații i-ar fi plăcut ca Bruxellesul să o consulte înainte de a încheia un acord.

China a negat întotdeauna informațiile privind munca forțată în Xinjiang. Beijingul susținw  politicile sale vizează reducerea terorismului și integrarea. uigurilor În septembrie anul trecut, președintele chinez Xi Jinping a lăudat politicile din zona drept „un succes”. „Privit în ansamblu, Xinjiang se bucură de un cadru favorabil de stabilitate socială. Oamenii   trăiesc alături  în pace și mulțumire”, scrie site-ul Politico.

Consternare în SUA. Biden o rupe cu Obama și îi calcă pe urme lui Trump