Lovitură de maestru a lui Putin. Lupul rus, paznic la oile NATO

Lovitură de maestru a lui Putin. Lupul rus, paznic la oile NATO

Turcia va coopera cu Rusia pentru producția sistemelor antirachetă rusești S-400, a declarat liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan

Anunțul lui Erdogan vine după ce primele transporturi ale sistemelor antirachetă rusești S-400 au ajuns deja în Rusia, Ankara sfidând până în ultimul moment aliații NATO cu această achiziție.

Cumpărarea de către Turcia a acestor sisteme de rachete foarte avansate a generat puternice tensiuni cu NATO și cu Statele Unite, Washingtonul avertizând Turcia că va reacționa cu sancțiuni la această achiziție, scrie Moscow Times.

Deocamdată, aceste posibile sancțiuni au rămas doar la nivel declarativ însă observatorii se așteaptă ca ele să fie puse în practică, la presiunea Congresului american.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Obiectivul nostru la ora actuală este să producem împreună cu Rusia (sistemele S-400). Vom face asta. Vom merge încă și mai departe”, a declarat Recep Erdogan, luni, în fața simpatizanților săi, cu ocazia celei de-a treia aniversare a tentativei de lovitură de stat din Turcia, ratată de puciști.

„S-400 reprezintă sistemul de apărare cel mai puternic în fața celor care vor să ne atace țara”, a lansat Erdogan, adăugând că sistemele rusești vor fi pe deplin implementate în Turcia până în aprilie 2020.

Statele Unite afirmă că S-400 nu sunt compatibile cu rețeaua de apărare a Alianței Nord Atlantice și ar putea „compromite” avioanele de luptă „invizibile” F-35 construite de Lockheed Martin, un avion pe care Turcia vrea să-l cumpere dar să și-l producă.

În virtutea unor eventuale sancțiuni impuse de Statele Unite, Turcia ar putea fi exclusă automat din programul F-35, o inițiativă pe care Erdogan a denunțat-o vehement.

Dar Washington a făcut primii pași în acest sens, întrerupând formarea piloților turci în SUA pentru F-35.

Potrivit unor surse media, administrația lui Donald Trump ar putea anunța sancțiuni contra Turciei în această săptămână.

Achiziția de către Ankara a sistemelor S-400, pentru care a plătit Moscovei nu mai puțin de 2,5 miliarde de dolari, face din Turcia prima țară membru NATO să-și întoarcă fața către Rusia pentru dezvoltarea arsenalului său militar.

În contextul actualelor tensiuni diplomatice între Rusia și SUA, numai acest fapt a fost suficient să provoare mânie la Washington, scrie France 24.

Dincolo de asta, cu S-400, administrația Trump are, și pe bună dreptate, temerea că Ankara a lăsat lupul rusesc paznic la stâna NATO. În anii 1960-1970, o țară putea, spre exemplu, să cumpere tancuri germane, avioane rusești și rachete americane, pentru că tot acest echipament funcționa în circuit închis, adică aceste echipamente nu comunicau între ele.

La ora actuală, sistemelele de armament sunt deschise și integrate, grație noilor tehnologii. Cu alte cuvinte, un sistem gen S-400 va căuta informații transmise de avioane (F-35), de radare, de centre de comandament, etc.