Evenimentul Zilei > EVZ Special > Lovitura dată de Viorica Dăncilă. Ce post va ocupa la BNR
Lovitura dată de Viorica Dăncilă. Ce post va ocupa la BNR

Lovitura dată de Viorica Dăncilă. Ce post va ocupa la BNR

Fostul premier al României, Viorica Dăncilă , este viitorul consilier pe strategie al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Dăncilă ar urma să înceapă treaba de la 1 iunie.

Practic, funcția de care Viorica Dăncilă o va ocupa la Banca Națională Română (BNR) este aceea de Consilier de Strategia de Sustenabilitate și Energie Verde. Fostul premier urmează să înceapă programul de la data de 1 iunie.

Totodată, alături de Viorica Dăncilă, în echipa de consilieri ai lui Mugur Isărescu ar urma să se alăture și fostul premier Petre Roman, anunță Antena3.

Mugur Isărescu este cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, el fiind guvernator al BNR din 1990. Gurile rele spun acum că este un gest de recunoștință a lui Isărescu că, pe atunci premierul Dăncilă, i-a prelungit mandatul de guvernator al Băncii Naționale.

Viorica Dăncilă, fost premier și fost președinte al PSD

Viorica Dăncilă a fost președinte al Partidului Social Democrat şi a ocupat funcția de prim-ministru al României de la 29 ianuarie 2018 până la 4 noiembrie 2019. Este prima femeie din istoria României care a deținut această funcție.

Viorica Dăncilă a urmat Liceul Energetic din Ploiești (1978-1982). În 1988 a absolvit Institutul de Petrol și Gaze, Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti. „Este și profesia soțului meu, cu care sunt căsătorită de 36 de ani și alături de care am întemeiat familia frumoasă pe care o am astăzi și pe care o iubesc enorm”, spunea Viorica Dăncilă. Primul său loc de muncă a fost în cadrul Petrom, ca inginer petrochimist, iar în perioada 1989-1997 a predat la Liceul Industrial din Videle.

În perioada 2004-2008, Viorica Vasilica a fost președinte al Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 până în 2009 a fost președinte al Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membru în Consiliul Național al PSD. Între 2003 și 2011 a fost președinte al Organizației PSD — Oraș Videle.

În ianuarie 2009 e devenit europarlamentar. În ianuarie 2019, Dăncilă a fost numită premier al României și a devenit astfel prima femeie din istoria țării care ocupă această funcție. Mandatul său de premier s-a încheiat după ce Guvernul a fost demis, de Parlament, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, chiar în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.