Corneliu Bârlădeanu a fost reținut, acesta fiind anchetat pentru că ar fi abuzat sexual un elev de la Seminarul Teologic.

Fostul episcop de Huși cere judecătorilor Curții de Apel Iași să anuleze măsura asiguratorie luată de către procurori. Fostul elev, care acuză că a fost agresat de către fostul episcop de Huși, cere daune morale de 200.000 de euro, scrie BZI.

Oamenii legii au emis recent o ordonanță de poprire pe conturi.

„Noi am contestat ordonanța de poprire a conturilor, de sechestru pe avere, urmând ca judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași să soluționeze contestația în cursul zilei de vineri (mâine – n.r.)”, a declarat miercuri avocatul Liviu Bran, cel care îl reprezintă pe Corneliu Bârlădeanu.

Vineri urmează ca magistrații să decidă ce se va întâmpla în continuare cu acest sechestru pe avere, în cazul lui Corneliu Bârlădeanu.

În urmă cu câteva zile, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis contestațiile formulate de fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru. Magistrații și au revocat arestarea în cazul lui Corneliu Bârlădeanu.

În acest dosar, Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru că ar fi abuzat sexual elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Huși. Cei doi au fost arestați preventiv de Curtea de Apel Iași. Judecătorii au constatat că aceștia ar fi abuzat sexual același elev, deși în situații diferite.

„În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Onilă Cornel (Corneliu Bârlădeanu – n.r.), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. În perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat (Corneliu Bârlădeanu – n.r.) ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate (un elev minor la acea dată – n.r.), inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, au afirmat judecătorii.

În ceea ce îl privește pe Sebastian Jitaru, procurorii susțin că acesta ar fi constrâns psihic un elev să întrețină relații sexuale cu fostul episcop Corneliu Bârlădeanu.

„În februarie 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi comis prin constrângere psihică acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacție, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat. În baza unei rezoluțiuni infracționale unice, în perioada februarie – sfârșitul lunii mai 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi exercitat constrângeri psihice constante, prin amenințare cu diverse consecințe, pe persoana vătămată, pentru a o determina să suporte agresiunile sexuale la care era supusă de către inculpatul Onilă, cu scopul de a obține un material video, pe care plănuia să îl folosească împotriva celui din urmă”, au mai spus magistrații.

Conform acestora, fostul arhimandrit ar fi constrâns un alt elev să îi facă sex oral.

„În perioada 26 iunie 2015 – vara anului 2016, inculpatul Jitaru ar fi săvârșit prin constrângere acte sexuale orale asupra unei alte persoane vătămate, minoră la acel moment. Pentru stabilirea caracterului rezonabil al suspiciunii sunt avute în vedere toate probele administrate în cursul urmăririi penale, la care s-a făcut referire în propunerea de arestare preventivă, esențiale fiind declarațiile victimelor presupuselor infracțiuni, în lipsa unor martori oculari. Din punctul de vedere al judecătorului de drepturi și libertăți, aceste declarații prezintă detalii care conferă veridicitate. Evenimentele expuse se încadrează în realitatea prezentată de martorii audiați în cauză”, au mai spus magistrații ieșeni.