Modalitatea de acordare a cetăţeniei române moldovenilor care au pierdut-o abuziv a fost simplificată ieri de guvern.
Interviul care viza cunoaşterea limbii române a fost eliminat, întrucât „presupunea timp îndelungat”, a explicat premierul Emil Boc. În plus, facilitarea cetăţeniei li se va acorda şi urmaşilor de gradul al treilea, nu doar de gradul al doilea ca până în prezent. Modificarea procedurii va duce la mărirea numărului de aprobări ale dosarelor de cetăţenie, limitat anul trecut la aproximativ 5.000 şi ajuns în primele luni ale lui 2009 la 4.200.
Înainte de şedinţa de ieri, preşedintele Traian Băsescu a susţinut marţi seara la TVR 1 că nu vede „de ce ar exista o opoziţie” a liderilor din UE faţă de o astfel e măsură, inspirată „din soluţia germană”.
„Eu m-am limitat la a-mi informa colegii (şefi e stat şi de guvern din UE - n.r.), nu la a le cere aprobarea. Toate statele au dat un tratament special celor care şi-au pierdut cetăţenia fără voinţa lor. România nu va ruga pe nimeni pentru o legislaţie privind cetăţenia, care să fie în acord chiar cu istoria noastră”, a spus Băsescu.
Din evaluările autorităţilor de la Bucureşti, „circa 65%-70% este populaţie de origine română”, a spus şeful statului. Din patru milioane de moldoveni, 800.000-1.000.000 au cereri de cetăţenie română în aşteptare. „Sunt depozitate la ambasada noastră 650.000 de plicuri cu cereri de cetăţenie. Sunt cel puţin 800.000-1.000.000 de solicitări de cetăţenie, pentru că sunt familii întregi”, a explicat preşedintele.
La Ministerul Justiţiei sunt însă în procesare doar 22.000 dintre acestea, analiza prelungindu-se până acum de la 9-10 luni până la câţiva ani. Beneficiarii simplificării procedurilor nu vor fi însă decât cei care şi-au pierdut cetăţenia fără voia lor, fiii şi nepoţii acestora. „Nu trebuie să vă imaginaţi că în şase luni se vor rezolva toate cererile”, a adăugat Băsescu, explicând că aplicaţiile moldovenilor de ori gine rusă rămân pe procedurile de până acum.
CITIŢI ŞI:
Eroul din Transnistria, bătut crunt de torţionari Fără „izolarea” Moldovei EDITORIALUL EVZ: Colacul de salvare a Basarabiei SENATUL EVZ: Republica Moldova Natalia Morar, femeia de la care a pornit revoluţia de la Chişinău