”Long COVID” ar putea fi clasificat drept boală autoimună. Unii anticorpi atacă proteinele ​din organism. Ce cred specialiștii

”Long COVID” ar putea fi clasificat drept boală autoimună. Unii anticorpi atacă proteinele ​din organism. Ce cred specialiștii

Long COVID ar putea deveni o boală autoimună. Studiile arată că un auto-anticorp poate duce la inflamații grave la pacienții care au trecut prin boală. Medicul infecționist Ștefan Lazăr îți spune că simptomele, la unii pacienți, pot persista până la un an.

O treime dintre pacienți experimentează o simptomalogie asemănătoare celei din boala acută care se poate prelungi după 28 de zile, chiar până la câteva luni. Unii spun chiar că până la un an că pot evolua aceste fenomene. Unele dintre ele sunt de tip imun. Până în momentul de față sunt descrise peste 50 de entități patologice de boli, care pot fi încadrate în acest long Covid“, spune medicul infecționist Ștefan Lazăr.

Acești anticorpi atacă proteinele ​corpului și este un semn distinctiv al autoimunității.

„Este foarte posibil să fie o cauzalitate multiplă implicată pentru că boala acută duce la afectarea endoteliului. Sunt celulele care tapetează vasele, sânge pe care îl avem în tot organismul. Este posibil ca acest mecansim să fie mai diversificat. Adică să nu fie implicat un singur mecansim sau un singur de tip de auto-anticorpi“, explică medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși noile cercetări arată că virusul SARS-CoV-2 poate declanșa o reacție autoimună, specialistul în imunologie Cristian Băicuș nu este de acord cu noua teorie: „Te duc cu gândul la o boală autoimună, dar nu seamănă cu bolile autoimune. Într-adevăr, aceste simptome ale bolilor autoimune pot apărea în cele două săptămâni de boală sau pot apărea și la distanță de boală. Sunt o serie de manifestări care nu au o legătură cu autoimunitatea. Au senzație de oboseală, dureri de cap, amețeli, parastezii“.

Institutele Naționale de Sănătate investesc 470 de milioane de dolari pentru a cerceta long Covid. Oamenii de știință de la Universitatea din Arkansas susțin că o treime dintre pacienții cu COVID au cel puțin un simptom persistent timp de 12 săptămâni sau mai mult.