Evenimentul Zilei > International > Londra pune și ea cătarea pe Iran. Războiul bate la ușa Orientului Mijlociu
Londra pune și ea cătarea pe Iran. Războiul bate la ușa Orientului Mijlociu

Londra pune și ea cătarea pe Iran. Războiul bate la ușa Orientului Mijlociu

După Arabia Saudită și Statele Unite, premierul britanic Boris Johnson a atribuit Teheranului atacurile împotriva rafinăriilor Aramco.

Johnson a precizat că „lucrează cu aliații americani și europeni la construirea unui răspuns”. Dosarul iranian se află în centrul preocupărilor Adunării generale a ONU, care are loc săptămâna aceasta.

„Pot să vă spun că Regatul Unit atribuie Iranului responsabilitatea foarte probabilă pentru atacurile de la Aramco”, a spus premierul britanic.

Downing Street a declarat că aceste atacuri au fost făcute cu drone și rachete de croazieră.

În drum spre Adunarea Generală a ONU, ale cărei dezbateri încep astăzi, Johnson a lansat și posibilitatea trimiterii de trupe în Arabia Saudită pentru o ajuta să-și apere instalațiile petroliere, chiar dacă a insistat, citat de Politico, asupra faptului că Marea britanie vrea să „dezamorseze tensiunile din regiunea Golfului”.

„Vom examina cum am putea fi utili dacă am fi întrebați – pe baza planului exact”, a spus el, adăugând că Londra va „lua în considerare” orice solicitare de ajutor militar din partea Arabiei Saudite și a Statelor Unite, „în funcție de un plan exact”.

Donald Trump a trimis deja trupe pentru a ajuta apărarea aeriană și antirachetă saudită. Johnson a indicat că este gata să se întâlnească, astăzi, cu președintele Iranului, Hassan Rohani, în marja summit-ului ONU.

Premierul britanic a mai declarat că punerea la punct a unui răspuns internațional în urma atacului atribuit Teheranului va fi în centrul „eforturilor sale” la summit-ul din New York.

„Dificultatea este de știut cum trebuie organizat un răspuns adecvat”, a estimat Johnson, precizând că va discuta cu președintele Franței, Emmanuel Macron (care, prudent, a declarat că va negocia o mediere pentru reluarea discuțiilor SUA-Iran) și cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: