Locuri de veci pe Lună

Luna ar putea deveni, începând de anul viitor, locul de veci pentru unii dintre pământeni, a căror cenuşă va ajunge pe suprafaţa satelitului la bordul unor roboţi spaţiali, potrivit Reuters.

Proiectul este iniţiat de compania americană Celestis, cea care a lansat deja cu succes în urmă cu 11 ani servicii de trimitere în spaţiul suborbital a rămăşiţelor umane, la bordul unor rachete.   Costul pentru trimiterea pe Lună a unei mici cantităţi de cenuşă a unei singure persoane va porni de la 10.000 de dolari, potrivit estimărilor lui Charles Chafer, preşedintele Celestis. Compania a încheiat înţelegeri cu Odyssey Moon şi Astrobotic Technology, alte două companii care doresc să lanseze pe Lună dispozitive robotice la care ar urma să ataşeze capsulele conţinând urnele cu cenuşă. Capsulele vor rămâne pe suprafaţa Lunii, după ce misiunea spaţială se va încheia.

Chafer a spus că se aşteaptă ca peste 1.000 de capsule cu cenuşă să fie lansate în prima misiune Lunară, la sfârşitul lui 2009, şi alte 5.000 în cursul altor zboruri viitoare.

„Luna este un loc special. Pentru mulţi oameni, este foarte romantic să privescă spre cer, să vadă Luna şi să ştie că mama, tata sau cineva iubit se află acolo“, a spus Chafer, adăugând că zeci de oameni au solicitat deja acest serviciu.   Celestis, parte a companiei aerospaţiale Space Services cu sediul în Texas, a trimis până acum în spaţiu cenuşa a sute de oameni din 14 ţări, inclusiv pe cea a astronautului american Gordon Cooper sau a actorului din „Star Trek“, James Doohan.