Locul întâi la tranzacţii imobiliare

Judeţul Timiş se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare efectuate în primele opt luni ale anului, cu aproape 30.000 de operaţiuni, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

„Judeţul Timiş se situează pe locul I la nivel naţional, cu un număr de 29.160 de astfel de operaţiuni, faţă de 19.119 în anul 2007. Pe locul doi e Bucureştiul, cu un număr de 25.958 de tranzacţii, efectuate în perioada ianuarie-august 2008“, spune Monica Ivan, consilierul de relaţii cu presa al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiş. Surpriză pentru notari şi agenţi imobiliari

Astfel, deşi agenţii imobiliari se plâng de numărul din ce în ce mai mic al tranzacţiilor, ca urmare a instabilităţ ii financiare, studiul relevă faptul că în Timiş numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Nu avem o explicaţie. Este vorba despre un studiu cantitativ. Tendinţa generală pe zona de vest pentru activităţile din domeniul imobiliar este de creştere. Tendinţa poate fi generată de un complex de factori, de la localizarea geografică şi până la contextul socio-economic mai favorabil“, consideră Monica Ivan.

Mai mult decât atât, în timp ce cei de la cadastru spun că cifrele exemplifică solicitările venite din partea notarilor, aceştia se declară surprinşi de cifre. „Cred că cei de la cadastru au înglobat în cifră şi alte acţiuni, cum ar fi ipotecile, care nu sunt în fapt tranzacţii imobiliare. Am să solicit de la Cameră numărul total al tranzacţiilor imobiliare din Timiş înregistrate în primele opt luni, şi mă refer aici la acţiuni de înstrăinare, vânzări, cumpărări, şi dacă cifrele nu corespund înseamnă că avem o problemă“, susţine Octav Dănilă, preşedintele Camerei Notarilor Timiş.

Nici agenţii imobiliari nu au o explicaţie pentru statistică. „Din discuţiile cu notarii, clienţii şi alţi agenţi imobiliari, toată lumea este într-o mare panică. Nu se tranzacţionează aproape nimic. Sunt apartamente care stau pe piaţă de jumătate de an, le-a scăzut preţul şi tot nu se vând pentru că nu sunt bani lichizi şi creditele se dau cum se dau“, explică Crenguţa Radosav, managerul unei agenţii imobiliare din Timişoara.