Locuințele din București s-au scumpit. Previziunile experților imobiliari pentru finalul anului

Locuințele din București s-au scumpit. Previziunile experților imobiliari pentru finalul anului Sursa foto: arhiva EVZ

Prețurile la locuințe au crescut cu 8% până în prezent, iar specialiștii se așteaptă ca această majorare să ajungă la 10% până la finalul anului.

Preţurile au crescut cu peste 8% de la începutul anului în piaţa imobiliară din Capitală, iar evoluția ciclică a pieței arată că majporarea va ajunge până la 10%. Estimarea îi aparține lui Daniel Tudor, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară The Concept, pentru ZF. În opinia sa, preţurile la locuințe nu vor mai înregistra scăderi în următorii 3-4 ani în lipsa unui şoc puternic

„Vedem creşteri cam de la 8% în sus până acum, nu am văzut nici un proiect cu creşteri sub cifra asta de la începutul anului până acum. Noi ne aşteptam la această evoluţie pentru întreg anul, nu ne aşteptam să se întâmple atât de repede. Probabil se va duce la peste 10% până la finalul anului“, a precizat Daniel Tudor, conform ZF.

Potrivit spuselor sale, unul dintre principalii factori care au contribuit la această evoluţie ţine de situaţia din piaţa materialelor de construcţii. Aici au apărut probleme încă de la începutul anului, iar oferta a fost mai mica decât cererea. De aici au apărut și aceste scumpiri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest 10% pe care îl vedem pentru tot anul este OK raportat la cât de rău puteau arăta lucrurile în primăvară. Chiar şi aşa, nu e confortabil pentru clienţi, întrucât acum câteva luni puteau să cumpere la un preţ cu 10% mai mic“, a mai spus reprezentantul firmei de consultanță imobiliară.

Apartementele au explodat.

Piața imobiliară se va menține la un nivel ridicat

Fondatorul The Concept consideră că preţurile nu vor mai reveni în lipsa unui şoc puternic la nivel global.

„Dacă ne uităm pe evoluţia ciclică a pieţei din România din ultimele două cicluri, ar trebui să urmeze o zonă de creştere explozivă şi am toate premisele spun asta. Mai poate fi temperată creşterea de accesul la finanţare, în momentul de faţă creditarea este destul de jos, probabil BNR va mai umbla puţin la politica monetară. Dar acum, pe un orizont de 3-4 ani, nu pare să există o scădere a preţurilor“, a mai spus Daniel Tudor, conform sursei citate.

El a explicat că anul 2021 a început cu două trimestre puternice pentru piaţa rezidenţială locală, chiar dacă pe timpul verii numărul tranzacțiilor a scăzut simțitor.

„Cererea în continuare este acolo şi este reală. Ne punem şi în postura cumpărătorului, unde este greu să accepţi un preţ cu 5-7-8-10% mai mare, şi e nevoie de o perioadă în care să te obişnuieşti cu noul nivel de preţuri (…) Nu vorbim de o creştere artificială, ci de un buget de venituri versus cheltuieli, iar dacă cheltuielile cresc trebuie să majorezi şi preţurile ca să păstrezi o marjă corectă“, a mai spus consultantul.