Locuitorii de pe traseul Autostrăzii Bucureşti-Braşov se plâng că li se fisurează casele din cauza basculantelor.
Sătenii din comunele prahovene Râfov, Gherghiţa şi Balta Doamnei sunt aproape de o revoltă în toată regula, după ce li s-au fisurat pereţii locuinţelor din cauza camioanelor firmei care lucrează la Autostrada Bucureşti-Braşov. Astfel, Drumurile Judeţene 100 B şi 101 D, care traversează aceste localităţi, au devenit intens circulate de camioanele de mare tonaj folosite de constructorul PA&Co., deţinut de omul de afaceri Costel Căşuneanu.
„Când trec maşinile cu pietriş sau pământ, se zguduie pereţii. Circulă chiar şi noaptea, de zici că e cutremur“, se plânge Ion Săvulescu, un locuitor din satul Moara Domnească, comuna Râfov. Vecinul său are aceleaşi probleme. „Am mai reparat crăpăturile din pereţi, dar nu am bani să consolidez toată casa. Ar trebui ca totuşi cineva să ia măsuri“, spune Constantin Guşan.
Oamenii susţin că au încercat să-şi asigure casele, dar pentru că localitatea lor se află într-o zonă inundabilă, societăţile de asigurări au refuzat să încheie poliţe. Primarul comunei Râfov îi acuză pe camionagii că nu respectă limitele de viteză impuse de lege. „Tot ce am putut să fac a fost să instalez indicatoare cu limitarea vitezei la 30 km/h, dar şoferii nu le respectă. Oamenii vin să se plângă, dar nu pot să iau alte măsuri deoarece e vorba despre un drum judeţean“, spune primarul Mircea Chivu. „Nu se mai poate merge din cauza gropilor“
Pe de altă parte, conducerea Consiliului Judeţean Prahova acuză compania PA&Co Internaţional că distruge drumurile. „Pe multe porţiuni de drum judeţean nu se mai poate merge cu autoturismul din cauza gropilor şi a denivelărilor. O să investim 16 miliarde de lei vechi în reparaţia drumurilor, dar după asta vă priveşte starea lor. Nu aveţi decât să căraţi pământul cu elicopterele“, a avertizat Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova. În replică, Costel Căşuneanu jr. a dat vina pe infrastructura rutieră proastă. „Drumurile trebuie reparate de la terasament, altfel nu rezistă. Noi am plombat mai multe porţiuni, dar degeaba“, s-a apărat Căşuneanu jr., vicepreşedinte al companiei PA&Co. Construcţia Autostrăzii Bucureşti- Braşov naşte dispute şi în alte localităţi prahovene. Spre exemplu, mai multe familii din comuna Bărcăneşti se judecă cu Compania Naţională de Autostrăzi, nemulţumite de nivelul despăgubirilor oferite pentru exproprierea caselor şi a terenurilor pe care le deţineau. În plus, Primăria Bărcăneşti va rămâne fără sediu, actuala construcţie urmând să fie demolată pentru a face loc unui pilon al viitoarei autostrăzi, care va lega Bucureştiul de Braşov.
ANTECEDENTE Proteste faţă de Bechtel
De la începutul acestui an, sute de persoane au protestat faţă de camioanele implicate în lucrările de cosntrucţie a Autostrăzii Transilvania. Astfel, localnicii din comuna bihoreană Spinuş au ieşit în stradă de patru ori în ultimele cinci luni, supăraţi că li s-au crăpat pereţii din cauza camioanelor. De trei ori s-au „revoltat“ şi localnicii din Savadisla, judeţul Cluj, supăraţi că basculantele Bechtel au stricat drumul judeţean spre Turda.