Casa de producţie "Hi Film" a cumpărat drepturile de ecranizare a romanului semnat de Doina Ruşti, o poveste inspirată de cazul real al fetiţei de 11 ani despre care presa a spus ca "a umplut un sat întreg de sifilis" .
Povestea cutremurătoare a unei fetiţe care "a umplut un sat întreg de sifilis", istorie ce făcea vâlvă pe primele pagini ale ziarelor din toamna anului 2007, va fi repovestită pe marile ecrane. Cazul a fost de a fi rescris, de data asta cu o înţelegere profundă a cauzelor şi cu o intenţie netributară comercialului, de autoarea Doina Ruşti, în romanul "Lizoanca".
Lizoanca este un copil de 11 ani, aprig şi inteligent, care îşi apără identitatea într-o zonă de existenţă cu totul scăpată de sub rigoarea legilor morale. Ziarele au numit-o prostituata care a umplut satul de sifilis. Părinţii au afurisit-o, autorităţile statului s-au dezis de ea - îşi descria personajul Doina Ruşti, la începutul anului 2009, când romanul - o ficţiune şi nu un reportaj - era lansat in librăriile din România.
Dupa un an în care "Lizoanca la 11 ani", volum apărut la Editura Trei, a făcut performanţă la târgurile de carte şi în topurile de vânzări, casa de producţie a Adei Solomon, "Hi Film", a cumpărat, la începutul acestei săptămâni, drepturile de ecranizare pentru romanul Doinei Ruşti. După ce s- au vehiculat mai multe nume de regizori interesaţi de subiect, printre care şi Corneliu Porumboiu, Radu Jude a conceput o viziune care are toate şansele să devină film.
Întrebată dacă mizează pe un subiect care şi-a dovedit potenţialul comercial pe primele pagini ale tabloidelor, autoarea Doina Ruşti spune că romanul sau nu a speculat deloc evenimentele brute şi că în acest nou proiect mizează mai degrabă pe mijloacele de exprimare estetică ale regizorului Radu Jude.
O istorie din "realitatea bolnava a lumii noastre"
"Interesul regizorilor pentru romanul meu mi-a dovedit că nu este vorba doar despre poveste, despre evenimentele brute, aşa cum s-au petrecut în realitatea bolnavă a lumii noastre. Or, romanul meu nu a mizat deloc pe aspectele speculate de presă. El urmăreşte povara unei moşteniri, legând povestea unui copil de istoriile vechi care au generat-o. Prin urmare, cred în potenţialul estetic al unei poveşti capabile să inspire o altă versiune, cinematografică de data acesta. Dacă romanul meu n-ar fi avut această încărcătură, nimeni n-ar fi avut nevoie de el ca să creeze o poveste despre sifilis şi copii abuzaţi", explică scriitoarea Doina Ruşti, autoarea romanului.
Despre realizarea acestui film se discuta de aproape un an, de cand Doina Ruşti anunţa intenţia la Târgul de Carte de la Frankfurt. Cum s-a stabilit până la urmă echipa care va pune în practică acest proiect explica tot autoarea: "Povestea este foarte lungă, iar în varianta ei scurtă pot să spun că ne-am căutat unii pe alţii, editura având şi ea un rol foarte însemnat. De altfel, toţi cei care şi-au manifestat până acum interesul pentru potenţialul cinematografic al romanului «Lizoanca la 11 ani» m-au căutat prin Editura Trei. Dar pe Radu Jude îl cunoşteam deja şi am fost fericită să aflu că i-a plăcut romanul meu".
Romanul porneşte de la povestea reală a fetiţei de 11 ani, acuzată de comunitatea unui sat că a declanşat o epidemie de sifilis. "Am deschis ziarul şi-am citit o frază care mi-a făcut gaură în creier: o prostituată în vârstă de 11 ani a umplut un sat întreg de sifilis. Bineînţeles, ştiu foarte bine că în jurul meu există prostituţie infantilă, copii mutilaţi, agresaţi, ucişi, împinşi să supravieţuiască în genunchi de cum văd ochiul soarelui. Dar în titlul acesta de ziar mai era ceva: o făloşenie greţoasă a vânătorului de rating. Povestea mergea în mod pervers pe amănunte de genul că fetiţa se prostituează încă de pe când avea 9 ani sau că printre clienţii ei se numără chiar şi bărbaţi de 80 de ani. Deşi ştirea a fost apoi preluată în aproape toate cotidienele importante, era evident că; nimeni nu se obosise să; investigheze sau măcar să; verifice informaţia. Şi tocmai această indiferenţă năucitoare m-a determinat să scriu un roman", spune Doina Ruşti.
Între aprecierile critice de care s-a bucurat romanul, se află şi cea a lui Gelu Ionescu, vocea intransigentă a Europei Libere, care a afirmat că Lizoanca Doinei Ruşti este unul dintre cele mai bune romane din literatura actuală, considerându-l un exemplu de "inteligenţa narativă".
Impresionat de calitatea filmică a romanului, Radu Jude şi-a arătat disponibilitatea pentru a crea o poveste cinematografică. "Casa Adei Solomon (Hi Film) şi Radu Jude, se ştie, fac filme de festival şi nu cred că de data aceasta va fi altfel. Pe de altă parte, mă aştept la un film cu mesaj puternic şi cu implicaţii sociale, cu un personaj principal memorabil. Am încredere în viziunea lui Radu Jude", spune Doina Rusti.
Doina Ruşti (Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania în 2008) a mai publicat romanele Fantoma din moară; (Polirom, 2008), Zogru (Polirom, 2006), Omuleţul roşu (Vremea, 2004), iar, recent, Cămaşa în carouri şi alte întâmplări din Bucureşti (Polirom, 2008). Unele dintre scrierile ei au fost traduse sau sunt în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană sau maghiară.
VIZIUNE
Radu Jude: "Nu vreau sa mizez pe senzationalism"
Contractele pentru noul proiect abia au fost semnate, deci este prea devreme să spunem ce se va întâmpla cu drumul pe marele ecran a Lizoancei. "Abia suntem în faza de scriere a scenariului, de care se va ocupa Radu Jude. Normal, toate scenariile bat la uşa CNC-ului, dar nu sunt excluse şi alte surse de finanţare. Despre capitolul actori nu pot sa-mi dau cu părerea. Îmi plac Laura Vasiliu, Andi Vasluianu, Adrian Titieni şi mulţi alţi", spune Doina Ruşti.
La rândul său, regizorul Radu Jude este deocamdată rezervat în declaraţii. "Este prea devreme să vorbim despre acest proiect. Ce ştiu este că o să fie o adaptare pentru cinematograf a cărţii, nu o ecranizare fidelă. Nu vreau să mizez pe senzaţionalismul poveştii, care, de altfel, nici nu este exploatat în carte. Trebuie să fac o documentare, o să dureze o vreme până vom face filmul. Sper că anul acesta să scriu scenariul. Este o poveste care spune foarte mult despre natura umană şi acesta este o abordare foarte interesantă pentru mine", spune regizorul Radu Jude.
Cu o operă bogată şi apreciată, care numără "Toată lumea din familia noastră" (2010), "Cea mai fericită fată din lume" (2009), "5 succese mari pentru 5 filme mici" (2008), Alexandra (2007) şi altele, între care mult premiatul "Lampa cu căciulă" (2006), Radu Jude se distinge prin umor, acţiune densă şi un autenticitate accentuată.