Liviu Pleşoianu: „Absolut oribil Protocolul din 2009, dar nu mai puțin oribilă e decizia CSAT din 2005”

Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu şi-a exprimat opinia sa în legătură cu CSAT, afirmând că și-a „asumat în 2005 protocoalele de la acea vreme. O spune foarte clar chiar Raportul CSAT pe anul 2005”.

Liviu Pleşoianu: "Indiferent dacă membrii CSAT din 2005 cunoșteau sau nu conținutul Protocoalelor, ei și le-au asumat. Raportul CSAT pe anul 2005 vorbește clar despre nenumărate protocoale semnate între Parchetul General și DNA, pe de o parte și SRI, SIE, BNR, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Autoritatea Naţională de Control, Garda Financiară, Comisia Naţională de Valori Mobiliare, pe de altă parte. Prin urmare, dacă Raportul CSAT vorbește despre tot acest noian de Protocoale, înseamnă că și le-a asumat, mai ales că face trimitere la acestea într-un ton pozitiv, de ca și când ar fi un lucru minunat!

Rolul CSAT în 2005

Mai mult decât atât, CSAT a luat tot în 2005 acea hotărâre prin care corupția a fost declarată factor de risc la adresa securității naționale. Același Raport CSAT pe anul 2005 spune clar acest lucru – corupția devine „OBIECTIV de SECURITATE”: „Consiliul a hotărât integrarea problemei corupției în structura strategiei de securitate națională ca factor de risc și obiectiv de securitate”.

Iar dacă ne raportăm la Protocolul din 2009, semnat de SRI și Parchetul General, vedem că articolul 2 trimite direct la Hotărârea CSAT din anul 2005! La articolul 2 din Protocol scrie așa: „Părțile cooperează (...) în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, (...) infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave”.

În Protocolul SRI – Parchet General din 2009 se vorbește despre „infracțiuni ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale”

...Ce avem aici? Avem Protocolul din 2009, care vorbește clar despre echipe mixte SRI – procurori, echipe care trebuie să se ocupe de „infracțiuni ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale”. Iar Raportul CSAT din 2005 ne spune foarte clar că s-a luat hotărârea ca „problema corupției” să fie considerată „factor de risc la adresa securității naționale” și „obiectiv de securitate națională”. Cu alte cuvinte, când în Protocolul SRI – Parchet General din 2009 se vorbește despre „infracțiuni ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale”, referirea se face inclusiv la „problema corupției”, declarată „risc la adresa securității naționale” de către CSAT în 2005!

Absolut oribil Protocolul din 2009 (și încă mai sunt lucruri foarte grave care n-au ieșit la iveală)! Dar nu mai puțin oribilă e decizia CSAT din 2005, prin care corupția e declarată risc la adresa securității naționale! De acolo a plecat totul... În plus, repet, Raportul CSAT pe 2005 vorbea despre nenumărate protocoale, încă de pe atunci, până la cel din 2009! Deci CSAT și le asumase, la nivelul anului 2005, cum își asumase și faptul de a considera corupția drept risc la adresa securității naționale! Îmi pare rău, dar ASTA este realitatea! Iar dacă mă mai ajută puțin memoria, îmi amintesc și că oribilele legi ale justiției născocite de Macovei au trecut – prin asumarea răspunderii Guvernului! – TOT în 2005", a scris deputatul pe contul personal de socializare.