Fostul lider al PSD a fost trimis în judecată în dosarul Tel Drum. Acesta este unul stufos, iar în timpul urmării penale s-au făcut cheltuieli foarte mari. În plus și prejudiciul este unul uriaș.
Cercetările din dosarul Tel Drum au durat ani întregi. Au fost audiați zeci de martori și a fost nevoie de mai multe expertize. Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în acest dosar, luna trecută. El este acuzat de constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și instigare la uz de fals.
Dosarul are nu mai puțin de 770 de volume. Doar rechizitoriul procurorilor are 1.400 de pagini. Potrivit documentului, totalul chetuielilor din dosar se ridică la 500.000 de lei. Dacă inculpații vor fi găsiți vinovați, ei vor fi nevoiți să le plătească în solidar. Mai exact, fiecare dintre ei, inclusiv Liviu Dragnea va trebui să scoată din buzunar câte 50.000 de lei.
Dincolo de chetuielile din faza cercetării penale, prejudiciul din acest doar este unul uriaș și ar urma să fie plătit tot de inculpați și de compania Tel Drum, în cazul în care aceștia vor fi găsiți vinovați, potrivit infoactual.ro.
Contracte ilegale
Potrivit procurorilor DNA, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi constituit un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri. Acesta ar fi acționat în perioada 2001-2017 cu scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante de bani din contractele finanțate din fonduri publice.
„În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA. Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Prejudiciu uriaș
Tot potrivit procurorilor, Liviu Dragnea ar fi determinat un funcționar să foloseascî acte false pentru a obține finanțare. „De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, Liviu Dragnea l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea. Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri județene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de 31.343.799 lei“, se mai arată în rechizitoriu.