Va renunța Liviu Dragnea la Pîș-Pîșism? Tare ne temem că nu. România lui Cristoiu

Va renunța Liviu Dragnea la Pîș-Pîșism? Tare ne temem că nu. România lui Cristoiu

Vineri, 22 iunie 2018, reuniunea CExN al PSD a luat în discuție situația creată de condamnarea lui Liviu Dragnea, în primă instanță, la trei ani și șase luni închisoare. La finele ședinței s-a adoptat o Rezoluție în care, pe lîngă susținerea lui Liviu Dragnea în toate funcțiile politice, drept răspuns la cererile de demisie în urma sentinței, sînt prezentate trei puncte văzute de toți analiștii drept hotărîrea forului de conducere colectivă a PSD de a da un impuls strașnic la ceea ce se numește Reformele menite a pune capăt statului paralel.

Declarația de presă a lui Liviu Dragnea de după ședință a adus precizările necesare în legătură cu aceste puncte ale Rezoluției, mai ales în legătură cu punctul trei: 3) Realizarea tuturor demersurilor legale și constituţionale pentru finalizarea şi accelerarea procedurilor privind adoptarea modificărilor la legile justiţiei şi a codurilor penale, pentru punerea acestora în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, a Curţii Europene a Drepturilor Omului, a directivelor europene şi în conformitate cu standardele în această materie ale Comisiei de la Veneţia.

Liviu Dragnea a vorbit și despre atmosfera din cadrul reuniunii:

„De asemenea, au spus că nu putem să ezităm în a duce la capăt lupta pe care am început-o şi anume, pe de-o parte, de normalizare a legilor justiţiei şi a Codurilor penale, iar pe de altă parte, de destructurare a acestui sistem ocult. În aceste condiţii, eu le-am spus că nu am nicio ezitare, am spus în faţa Congresului, am spus-o şi în faţa a sute de mii de oameni la miting, că am de gînd să merg pînă la capăt. (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu le-am spus că... obiectivele mele rămîn aceleaşi, şi anume: programul de guvernare să fie pus în practică – şi va fi pus, iar statul paralel, aşa cum îl numim noi, să fie zdrobit, şi va fi zdrobit. Îmi cer iertare acum în faţa dvs şi în faţa celor care ne privesc, miilor de români care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt tîrîţi în tribunale pe baza aceluiaşi articol sovietic, iar alţii sunt tîrîţi pe la DNA şi mai sunt şi alte mii sau zeci de mii care nici măcar nu ştiu că au dosare. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atît de mult elaborarea Codului Penal. Probabil că nu o să mă iert. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o, de a avea o abordare procedural corectă în Parlament s-a dovedit că a fost una greşită, pentru că în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea în procedură normală, dezbateri, adoptare şi promulgare. (...) Nu va trece moţiunea de cenzură, în schimb şi eu şi colegii mei am decis astăzi să fim mult mai fermi şi mult mai radicali cu tot ceea ce trebuie să facem.”

Concentrați pe poziția liderilor PSD în chestiunea demisiei lui Liviu Dragnea n-am dat atenție spuselor sale despre atmosferă.

Și rău am făcut.

Pentru că aceste mărturisiri despre ce le-a zis el, Liviu Dragnea, colegilor de partid, explică o noutate în activitatea CExN:

Adoptarea unei Rezoluții.

Și nu a unei simple Rezoluții de susținere a lui Liviu Dragnea, ci a unei Rezoluții de trecere la o nouă etapă, mai fermă, în ceea ce PSD numește Bătălia cu statul paralel. Nu știm din documente publice ce s-a discutat atîtea ore în ședința respectivă. Declarația lui Liviu Dragnea sugerează că la un moment dat i s-a reproșat ceea ce Dan Andronic, într-un comentariu din Evenimentul zilei denunța drept complicitatea cu Sistemul, iar eu i-am spus Pîș-Pîșismul lui Liviu Dragnea.

A trecut un an și jumătate de cînd PSD deține majoritatea zdrobitoare, unică în post-decembrism, atît în Parlament, cît și în administrația publică. Timp suficient pentru ca, grație unei politici inteligente, concretizînd un Plan bine pus la punct și respectînd standardele democratice, Sistemul instituțiilor de forță să fie dacă nu în totalitate, măcar pe jumătate răpus. Liviu Dragnea și-a exprimat revolta că Statul paralel există. Cînd? Abia acum, cînd a fost condamnat, sînt sigur, în ciuda asigurărilor primite că nu va fi sau că va fi vorba de un soi de bălmăjeală. Păi pînă acum nu și-a dat seama că Statul paralel există?

Cînd observatori lucizi îi atrăgeau atenția că DNA e bulanul lui Klaus Iohannis, preluat cu Codruța Kovesi cu tot de la Traian Băsescu, că Binomul continuă să existe, că Parchetul General încăput pe mîinile fostului procuror comunist de provincie Augustin Lazăr a rămas mai departe Procuratura, că desecretizarea Protocoalelor e o manevră hrușciovistă, Liviu Dragnea se făcea că nu aude. Adevărul e că pînă acum Liviu Dragnea nu s-a luptat cu Statul Paralel.

A negociat cu statul paralel dosarele sale. Și instrumentele de contracarare a abuzurilor statului paralel – cum ar fi, de exemplu, Comisia SRI – au fost folosite doar ca instrumente de negociere.

Numai așa se explică politica de pîșpîșism a lui Liviu Dragnea. O politică unică în felul ei în post-decembrism, a cărei prezentare ar merita întinderea unui studiu de psihopatologie. Niciodată în ultimii doi ani, Liviu Dragnea nu și-a asumat deciziile în materie de luptă cu statul paralel. Întotdeauna alții au fost puși să le ia. Cînd efectele i s-au părut lui Liviu Dragnea neliniștitoare pentru el, a intervenit susținînd că habar n-a avut de ele. Adversarii lui Liviu Dragnea îl compară cu Erdogan sau cu Viktor Orban, ba chiar și cu Nicolae Ceaușescu. Să fim serioși! Sau mai precis să nu fim TeLeFiști, loviți de gîndirea care rumegă clișee de analfabeți. Personajele invocate au fost sau sînt politicieni care știu ce vor, care au o viziune asupra lumii, un țel politic major.

Personajele respective urmăresc prin tot ceea ce fac îndeplinirea acestui țel. N-are importanță că acest țel e bun sau rău. Important, ca de obicei în Istorie, e să ai un țel. Pentru care îți asumi uriașe riscuri, pariezi în clipe cruciale, ești gata să înfrunți orice. E Liviu Dragnea un astfel de politician? Poate semnala cineva un moment de risc asumat, de Merg pînă la capăt orice ar fi? Liviu Dragnea a avut și are o singură grijă:

Să meargă în vîrful picioarelor ca nu cumva să atragă asupra lui atenția Monstrului!

Mai mult ca sigur în ședința CExN, liderii PSD i-au reproșat asta. Și mai mult ca sigur, văzînd că Binomul SRI-DNA folosește mai departe lupta împotriva corupției pentru răfuieile politice cu PSD, membrii CExN l-au avertizat să nu profite de rămînerea în funcție pentru a continua să-și negocieze dosarele. Așa se explică declarația sa privind lupta pînă la capăt.

 Cum s-a ajuns la această radicalizare din partea PSD?

A fost mai întîi condamnarea lui Liviu Dragnea. Prea de impact mediatic, prea cusută cu ață albă (trei ani și jumătate pentru o găinărie, în timp ce corupții din afacerea Microsoft sînt în libertate, iar alții au luat cu suspendare, deși au furat zeci de milioane de euro). O sentință mai blîndă ne-ar fi convins că a fost rodul Justiției independente. Dacă adăugăm acestora acceptul celor trei judecători de a juca în comedia amînării sentinței, impresia celor din PSD, nu numai a liderilor, dar și a electoratului simplu, a fost de lovitură pusă la cale de Binomul SRI-DNA.

În același timp, liderii PSD, activiștii, electoratul PSD-ist chiar au văzut cum își bate joc de Constituție Klaus Iohannis invocînd, la mișto, (n-am avut timp să citesc Motivarea) refuzul de a o revoca pe Codruța Kovesi, pentru că ar pierde astfel un capăt al bulanului care e pentru el Binomul SRI-DNA. Dacă președintele ar fi revocat-o pe Codruța Kovesi el ar fi apărut liderilor și electoratului PSD drept un președinte dispus să-și sacrifice interesele pentru a respecta Constituția. Nu numai liderii PSD, dar și electoratul constată cu stupoare că, deși în decembrie 2016 alegerile au fost cîștigate la un scor zdrobitor, partidul stă sub un permanent asediu. Liderii, parlamentarii PSD sînt hărțuiți în chip huliganic, fără ca organele de ordine să intervină, în sediile PSD se aruncă cu sticle incendiare, fără ca autorii să fie descoperiți, pentru că Poliția e în mîna Statului paralel, televiziunile își permit să insulte, să manipuleze ordinar fără ca CNA să intervină. Toate aceste lucruri au dus la exasperarea a cărei expresie a fost Rezoluția de vineri, 22 iunie 2018.

Liviu Dragnea s-a văzut obligat să iasă în public și să promită că va renunța la pîș- pîșism.

Va renunța?

Nici vorbă.

Pîș- pîșismul e însăși esența personalității sale.

N.B. Ziceam în titlu: „Va renunța Liviu Dragnea la Pîș-Pîșism? Tare ne temem că nu”. După declarațiile de ieri după-amiază în chestiunea Codurilor și a șefului SIE, simt nevoia unui alt titlu: „Va renunța Liviu Dragnea la Pîș-Pîșism? Sigur că da!”