Liviu Dragnea - monarhist!!! România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Liviu Dragnea - monarhist!!! România lui Cristoiu

Autor: | | 23 Comentarii | 7410 Vizualizari

Mai zilele trecute, pe site-uri și pe televiziuni, a circulat, întocmită după metoda de lucru tipică gazetarului român de școală nouă – copy paste, adică - știrea potrivit căreia, marți 7 noiembrie 2017, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, au depus la Senat un proiect de lege pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale.

Deoarece știrea se hrănea prin epuizare dintr-un Comunicat primit de presă prin canalele de comunicare ale Instituției, m-am grăbit să văd ce spunea documentul. Printre altele documentul glăsuiește:

„Propunerea legislativă prevede recunoașterea acesteia ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, și cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților și funcțiilor de reprezentare ale acesteia.

Aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare și mai intensă a Casei Regale în cadrul societății românești. Este nevoie, mai mult decât oricînd, de o instituție deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru”.

Cum în Constituție rolul de arbitru e conferit președintelui, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pun pe loc de o nouă Constituție, una prin care Șefa Casei Regale, Margareta, primește ipostaza de Mai mult ca Președintele Republicii. Nu sînt nici republican, nici monarhist.

Ca gazetar prin Istorie știu că fiecare dintre cele două formule a depins de oamenii care au umplut-o. Rege a fost și Carol I, dar și Carol al II-lea. Președinte a fost și Emil Constantinescu, dar și Ion Iliescu. Constituția prevede însă clar că România e republică. Așa cum spune chiar comunicatul, instituția Casei Regale e legată de regimul monarhic.

De altfel, o incursiune de Wikipedia făcută de comunicat în Istoria României invocă rolul Casei Regale în viața țarii în ipostaza de instituție a regimului monarhic: „Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari și la modernizarea statului român.”

Pentru ca în prezent Casa Regală să fie factor de echilibru politic, trebuie ca România să aibă în fruntea țării pe Margareta, cea căreia îi e destinată Legea.

Cînd TeFeLiștii aruncă suluri de hîrtie igienică în curtea PSD, sub ochii jandarmilor, care nu intervin, deoarece și ei merg la privată și un sul de șters la fund nu strică, Șefa Casei Regale ar trebui să-i convoace la Palatul Elisabeta, pe Florin Bădiță, în chiloți, și pe Liviu Dragnea, în izmene, și să-i pună să se țuce în vederea împăcării.

E România o monarhie?

Firește că nu.

În aceste condiții ce înseamnă recunoașterea prin lege a unei instituții numite Casa Regală? Nu denumite Așa zisă Casa Regală, ci chiar Casă Regală.

Ca să-mi dau seama mai bine despre ce-i vorba am mers pe siteul Senatului la capitolul Urmărirea procesului legislativ, am bătut cuvintele „Casei Regale”, și am dat de proiectul de Lege depus la Senat de cei doi și înregistrat ca B547/2017. Sînt și alte documente alăturate Textului de Proiect. Unul dintre ele precizează că

Proiectul a fost depus pentru a fi dezbătut și adoptat în procedură de urgență.

Păi de ce în procedură de urgență?

Legea vizează exclusiv situația juridică a Casei Regale după moartea Regelui Mihai. De ce trebuie să proclamăm Casa Regală prin procedura de urgență?

Cum a funcționat pînă acum, mai poate funcționa mult timp și fără statut juridic. Din proiect am reținut - și nu sunt singurul care am făcut asta - importante avantaje materiale acordate de stat Casei Regale. Palatul Elisabeta, dat spre folosință Casei Regale pentru 49 de ani, va fi întreținut de stat. Membrii personalului administrativ al Casei Regale – 20 la număr, inclusiv directorul Casei Regale – vor fi plătiți de stat. Printre altele statul ar urma să finanțeze toate călătoriile în străinătate ale membrilor Casei Regale, prin Ministerul de Externe.

Așadar, proiectul de lege vizează și altceva decît prețuirea în cuvinte a Casei Regale pentru rolul ei în Istoria Patriei. Vizează prețuirea și în parale.

Desigur, mulți jurnaliști au avut obiecții în privința privilegiilor materiale. Pe drept cuvînt, unii s-au întrebat de ce pînă acum, deși Șeful Casei Regale a fost Regele Mihai nu s-a pus problema finanțării de către stat, și mai ales de ce nevoie de o asemenea cheltuială în condițiile în care moștenitoarea Margareta va fi destul de bogată ca urmare a retrocedărilor făcute de statul român.

Eu însă nu sunt meschin și în consecință voi spune că la cît s-a furat în țara asta, cheltuielile cu Casa Regală nu sunt cine știe ce. Eu nu sunt meschin, dar asta nu înseamnă că nu sunt logic.

Cum dracu se împacă prevederea constituțională că România e republică, cu legea prin care în România va exista și funcționa, din punct de vedere legal, o Casă Regală? Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre semnatari e monarhist.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate