Familia, apropiaţii, prietenii şi susţinătorii lui Liviu Dragnea aşteaptă joi decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care îl pot scoate din Penitenciarul Rahova pe fostul lider al PSD.
20 august 2020 poate fi o zi de mare însemnătate pentru Liviu Dragnea dacă instanţa îi va da o decizie favorabilă cu privire la contestaţia la executare.
La CAB se discută contestaţia împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, din luna iunie, prin care instanţa respingea contestaţia lui la executarea în regim de detenţie a pedepsei din dosarul DGASPC.
Astfel, la termenul de joi, magistraţii ar putea asculta argumentele avocaţilor lui Dragnea şi pe cele ale procurorului DNA, iar apoi poate rămâne în pronunţare pentru decizia finală.
Decizia despre contestaţia la executare va fi una definitivă şi va stabili clar dacă Dragnea va executa integral pedeapsa de 3 ani şi 6 luni primită la 27 iunie 2019.
Care este strategia lui Liviu Dragnea?
Strategia lui Dragnea este simplă: el vrea ca un judecător să constate existența unui conflict între o decizie a Curții Constituționale a României, 417/2019, care se referă la specializarea judecătorilor care judecă fapte de corupție și nelegalitatea detenției lui, care a fost dispusă ca urmare a unei decizii definitive a unui complet de apel de la ÎCCJ în mai 2019.
Totuşi, cererea nu este admisibilă nici la CAB, pentru simplul motiv că Decizia 417/2019 a CCR a venit după condamnarea politicianului, dispusă în mod definitiv de un complet de judecată în iulie 2019.
Aşadar, decizia Curţii Constituţionale a României nu e aplicabilă inculpaților în cazul cărora instanța de judecată s-a pronunțat definitiv.
În prezent, Curtea de Apel București va judeca cererea lui Dragnea în apel, prin care se solicită să se constate că este deținut ilegal, termenul fiind fixat pentru joi, 20 august 2020.
Dragnea este susţinut de Codrin Ştefănescu
Recent, la acest moment s-a referit şi fostul secretar general al PSD, Codrin Ştefănescu, unul dintre cei mai apropiaţi oameni de Dragnea:
„Liviu Dragnea nu renunțā la luptă! Avocații săi au depus azi (n.r. marți, 18 august 2020) o acțiune extrem de importantă pentru întregul sistem juridic românesc!
Se deschide un drum pentru abuzurile înfiorătoare din vremurile trecute! Pe scurt: avocații au argumentat în mod clar că Liviu Dragnea se află ilegal în închisoare, având în vedere că la fond fusese condamnat de către un complet nespecializat în judecarea faptelor de care fusese acuzat.
Conform deciziei Curții Constituționale! Și speră ca legea să fie egală pentru toți!”
Când a început coşmarul pentru Dragnea?
La 27 mai 2019, Dragnea era încarcerat la Penitenciarul Rahova după ce fusese condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul DGASP Teleorman.
Ulterior, la 9 iunie 2020, judecătorii Tribunalului București respingeau contestația la executare depusă de avocaţii fostului preşedinte al PSD.
La data de 25 mai 2020, fostul preşedinte al deputaţilor era audiat prin videoconferinţă de judecătorii ÎCCJ, dar problemele tehnice au îngreunat procedura.
Avocaţii lui Liviu Dragnea reclamau că din această cauză „nu prea s-a înţeles mare lucru” din ce a spus judecătorilor clientul acestora.
Motivul audierii: Dragnea solicita să fie eliberat din Penitenciarul Rahova întrucât considera că este deţinut nelegal.
Probleme tehnice pentru Liviu Dragnea
Cu privire la acest episod, avocata Flavia Teodosiu declara la acea vreme: „Din păcate, ceea ce a spus domnul Liviu Dragnea s-a auzit foarte prost şi urmează să facă, probabil, o adresă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a remedia acest aspect.
Din păcate, nu prea am înţeles mare lucru. În esenţă, asta a spus, că se află într-o detenţie nelegală.”
Dragnea a mai depus şi la începutul anului o contestaţie la executare, respinsă de instanţă la 30 ianuarie.
Ulterior, fostul lider social-democrat a atacat decizia la completul de 5 judecători de la instanţa supremă.
În cererea respectivă, apărătorii lui motivau că Dragnea e deţinut ilegal în spatele gratiilor deoarece completul de 3 judecători de la ÎCCJ care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie.
Avocaţii fostului şef al Camerei Deputaţilor au invocat astfel o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.