Liderul PSD invocă protocolul cu SRI în toate dosarele sale. DETALII de ULTIMĂ ORĂ

Potrivit Centrului de Investigații Media, preşedintele PSD Liviu Dragnea a depus o sesizare la Inspecţia Judiciară în care afirmă că în cele trei dosare în care a fost sau este urmărit penal, procurorii s-au folosit de protocolul de cooperare încheiat în anul 2009 între Parchetul General şi SRI.

Liviu Dragnea solicită Inspecției Judiciare „măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate” în plângerea depusă prin avocatul său, Flavia Teodosiu, în 23 august, scrie RFI.

 

În reclamaţie, Dragnea atrage atenţia că în toate cele trei dosare deschise pe numele său procurorii s-au folosit de protocolul din 2009. Apărtorul său a a declarat pentru Centrul de Investigaţii Media că nu este cert dacă actele procedurale în aceste dosare au fost făcute de echipe mixte şi cine a realizat interceptările și acesta este motivul pentru care s-a cerut un control al Inspecţiei Judiciare. „Adevărul e că nu ştim, suntem în ceaţă şi tocmai asta e ideea acestui demers. Nu ştim dacă actele procedurale au fost făcute de echipe mixte, nu ştim cine a realizat interceptările, nu ştim cum au fost date mandatele. Şi asta vrem să aflăm”, a spus Flavia Teodosiu.

 

Reamintim că protocolul din 2009 dintre SRI și Parchetul General a fost desecretizat deja și aceste prevede că instituțiile cooperează „în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniu prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunile ce au corespondent în amenințarea la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave.” 

 

De asemenea, documentul stabilește clar că utilizarea ca probe a materialelor rezultate din această cooperare nu se poate face decât prin declasificarea acestora. PSD și ALDE au continuat să atace protocolul și după desecretizare. Plângerea vine în contextul în care, recent, Liviu Dragnea i-a cerut ministrului Justiției să prelungească mandatul actualei conduceri a Inspecției Judiciare, considerată aservită puterii, lucru care s-a petrecut prin ordonanță de urgență atrăgând criticile opoziției.