Tensiunile mocnite din interiorul PSD au explodat după câteva zile de tatonări ale scenei politice și opiniei publice. Lideri ai formațiunii care, zilele trecute, se jurau că-i sunt credincioși lui Dragnea și că nu au auzit de alte nemulțumiri decât cele uzuale, firești în orice partid, au semnat scrisoarea în care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al partidului și din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Liviu Dragnea a convocat de urgență, pentru vineri, Comitetul Executiv Național.
Scrisoarea PSD, semnată în numele Comitetului de Inițiativă de Paul Stănescu, vicepreședinte PSD, Viceprimministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Gabriela Firea, vicepreședinte PSD, Primar general al Capitalei și Adrian Țuțuianu, vicepreședinte PSD, vicepreședinte al Senatului, conține 9 motive pentru care se cere demisia lui Liviu Dragnea și 19 măsuri care trebuie să fie luate în perioada imediat următoare. Este un joc subtil despre oferta făcută public pentru atragerea mai multor lideri în tabăra anti-Dragnea. Oricum, reacția secretarului general al PSD, Marian Neacșu, care era bănuit de joc dublu, arată clar că liderul PSD rămâne din ce în ce mai singur.
Principalele acuzații din scrisoare
În prima parte se arată că, de 1 an și 9 luni, de când PSD este la guvernare, deși „toți indicatorii atestă o creștere economică sustenabilă”, partidul scade în sondaje, tras de Liviu Dragnea, a cărui cotă este cu mult sub nivelul partidului (25-30% PSD, 7-12% Dragnea).
Cauze:
Mult prea multe schimbări de guverne și miniștri
Moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puțin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniștri.
PSD a deschis mai multe fronturi
PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societății românești: Președintele României, partidele politice din opoziție, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.
Dragnea a fost avertizat să o lase mai ușor cu „Statul Paralel”
Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupția, schimbările din Justiție, „Statul Paralel”, de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic și social.
Dragnea este vulnerabil juridic și asta afectează partidul
S-a acreditat ideea că PSD acționează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliți ai acestora.
Adoptarea prin ordonanță de urgență a unor măsuri de amnistie și grațiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea guvernului Dăncilă și cu pierderea guvernării de către PSD.
Lipsa profesioniștilor
Promovarea în Guvern, Ministere, Agenții, alte instituții publice a unor persoane cu evidente carențe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării. Ultimul reproș este că Dragnea conduce discreționar partidul.
Propuneri
Asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă, președinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.
Menținerea coaliției PSDALDE, singura garanție a continuării programului de guvernare. Negocierea susținerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorități naționale, parlamentari independenți. Urmează o serie de măsuri care încearcă să atragă, din rândurile partidului, potențiali aspiranți la funcții publice. O ofertă de nerefuzat primește Lia Olguța Vasilescu: susținerea necondiționată a adoptării și aplicării noii legi a Pensiilor, așa cum a fost elaborată de actualul Guvern.
În ceea ce privește Justiția, semnatarii documentului se referă la necesitatea unor dezbateri privind amnistia și grațierea și consultări cu asociațiile profesionale și societatea civilă.
Pe viitor, fără Liviu Dragnea, PSD „va condamna cu fermitate și luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete sau a grupurilor de interese ilegitime în actul de justiție”
De asemenea, în document se sugerează că PSD, sub conducerea lui Dragnea, s-a pierdut de familia politică europeană din care face parte.”Trebuie să redevenim parteneri viabili pentru dialog în cadrul Partidului Socialiștilor Europeni și Internaționalei Socialiste”, se arată în document.
În încheiere inițiatorii fac apel la toți membrii Comitetului Executiv Național, parlamentari, președinți de Consilii Județene, primari, consilieri județeni și locali, membrii și simpatizanți ai partidului, să sprijine demersul lor.
Legea off-shore, cadru atractiv pentru investitori
Potrivit unor surse ale Evenimentului Zilei, s-a decis ca PSD să pună capul lui Dragnea pe tavă din cauza modului în care acesta a întors Legea offshore. Pentru a contracara o eventuală declarație a președintelui PSD pe această temă, Comitetul de Inițiativă care-i are semnatari pe cei trei, promite că se va proceda la ajustarea cadrului legislativ și normativ privind exploatarea resurselor naturale în baza principiului maximizării beneficiilor pentru români în condițiile asigurării unui cadru atractiv pentru investitori.
Dragnea merge pe 8 octombrie în fața judecătorilor
Liderul PSD, Liviu Dragnea, va merge în instanță pe 8 octombrie, în primul termen în dosarul în care este acuzat de angajări fictive la DGASPC Teleorman. Dragnea a făcut apel, deoarece, după contopirea cu pedeapta din dosarul „Referendumul”, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare. (Cătălina Iordache)
Declarații înainte și la cinci zile după
Joi, 13 septembrie, printre numele puciștilor, era vehiculat și cel al vicepremierului Paul Stănescu. De la Giurgiu, acesta a negat existența scrisorii și a făcut un apel la unitatea partidului. Stănescu declara: „Dacă ar fi să aleg între un coleg, o persoană, un prieten şi PSD, aş alege PSD. Toţi suntem efemeri, mai ales în anumite funcţii. Nu e nimeni bătut în cuie. Nu voi candida la nimic. Nu există nicio scrisoare”.
Ieri, Paul Stănescu, semnatarul scrisorii, a declarat: „Mi-am asumat această declaraţie, alături de doamna Firea şi domnul Ţuţuianu, conştient fiind că Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură. A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa putem lua deciziile corecte”.
Adrian Țuțuianu declara, tot la Giurgiu, în 13 septembrie: „Eu nu cred că soluţie mai bună pentru România este în altă parte, de asemenea nu cred că manifestândune foarte zgomotos ne vom rezolva problemele. Cred că întotdeauna trebuie să fim echilibraţi, raţionali, înţelepţi, să discutăm întâi în cadrul familiei noastre, PSD, şi să încercăm ca întotdeauna să punem mai presus de interesul personal interesele României şi apoi interesele partidului nostru, de aceea, în următoarea perioadă, trebuie să ne preocupe menţinerea coaliţiei de guvernare, a majorităţii parlamentare consistente de aceea fac apel să rămânem uniţi şi să dăm consistenţă acestei majorităţi parlamentare”.
Ieri, liderul PSD, a schimbat și el tonul: „Eu cred că există riscul, dacă nu găsim o soluţie serioasă la problemele pe care PSD le are astăzi, ca unii dintre parlamentarii noştri să plece spre alte partide politice. De aceea îi rog pe toţi parlamentarii PSD să aibă încredere în demersul nostru, să aibă răbdare”.
Firea a jubilat
Gabriela Firea, cea care a început războiul cu Liviu Dragnea încă de la 1 septembrie, nu a cedat nicio clipă și crede că numărul susținătorilor lui Dragnea în partid este tot mai mic. Ieri, Gabriela Firea a declarat: „Este un grup tot mai redus, noi îl numim grupul de Scroviştea, care se întâlnește şi ia măsuri, unele dintre ele controversate, care provoacă o reacţie publică negativă. Eu cred că sunt suficienţi colegi care să spună că domnul Dragnea duce partidul într-o direcţie greşită Domnul Dragnea a reuşit să-i convingă pe unii că el singur luptă împotriva abuzurilor şi a principiilor constituţionale care au fost încălcate în cazul unor procese. Nu este unul singur care luptă şi noi trebuie să-i permitem ca această conducere pe care a instaurat-o, autoritaristă şi personală doar de dragul că el este singurul care luptă cu steagul în faţă”