Liviu Dragnea îi întinde o capcană lui Călin Popescu Tăriceanu. România lui Cristoiu

Potrivit celor anunțate în declarația de presă ținută de Liviu Dragnea la finele reuniunilor de la Neptun, dar și dezvăluirilor făcute de Gabriela Firea despre atmosfera din ședința CExN, forumul colectiv de conducere al PSD, ca importanță imediat după Congres, a hotărît ca PSD și ALDE să aibă un candidat comun la prezidențiale. Deși Liviu Dragnea a evitat să precizeze cine ar putea fi acest candidat comun, nu încape îndoială că el va fi Călin Popescu Tăriceanu. Sau, dacă ținem cont că omul propune și Dumnezeu dispune, candidatul la care se referă acum Liviu Dragnea e Călin Popescu Tăriceanu.

În mai mult rînduri, liderul ALDE și-a mărturisit intenția de a candida la prezidențiale. E greu de zis în aceste condiții că PSD și ALDE ar putea avea un alt candidat comun decît Călin Popescu Tăriceanu. Ar însemna ca liderul ALDE să renunțe la ambiția vieții sale:

Cea de a mai trage o dată la loteria prezidențialelor.

 O mînă de ajutor în deslușirea acestui secret știut deja de toată lumea - candidatul comun va fi Călin Popescu Tăriceanu- ne dă anunțul făcut de Liviu Dragnea potrivit căruia el nu va candida la prezidențiale. Dacă președintele PSD nu va candida, e sigur că nici un alt lider al Partidului nu mai poate spera într-o nominalizare. Un candidat din partea ALDE e mai ușor de înghițit de șeful PSD decît unul din partea PSD care nu e chiar el, președintele PSD. De altfel, unul dintre motivele pledoariei lui Liviu Dragnea pentru un candidat comun PSD- ALDE, practic pentru un candidat din partea ALDE și nu a PSD, stă tocmai în adevărul că oricine altcineva decît el din partea PSD ar însemna sfîrșitul domniei sale în partid. Spre deosebire de mulți confrați, eu n-am crezut o clipă în dorința lui Liviu Dragnea de a candida la prezidențiale. Prea e preocupat liderul PSD de a bărbieri Președinția de orice prerogativă, astfel încît viitorul președinte al Republicii nici flori nu va mai putea planta în grădina Palatului fără aprobarea Parlmentului sau Guvernului, pentru a nu bănui că Liviu Dragnea n-are nici un chef să se bată pentru o funcție tot mai lipsită de importanță în ecuația Puterii.

Gabriela Firea a dezvăluit în conferința de presă de sîmbătă, care a marcat debutul ofensivei sale anti-Dragnea în PSD, că anunțul privind candidatul comun a fost primit de membrii CExN fără prea mare entuziasm. Deși Liviu Dragnea nu se referise la Călin Popescu Tăriceanu era limpede celor din sală că președintele PSD viza candidatura președintelui ALDE. Lipsa de entuziasm își are explicația în orgoliul PSD ca partid de referință al țării. Că de la Ion Iliescu încoace, partidul n-a mai dat președintele țării, mai treacă meargă. Turul al doilea pare a fi fatal pentru PSD. Era cît pe aci să fie și în 2000, dacă Serviciile nu i-ar fi regizat lui Ion Iliescu vodevilul cu CV Tudor în turul al doilea. Dar ca PSD să nu aibă nici măcar candidat, asta chiar că e greu de înghițit de liderii PSD. Și nu numai pentru că liderii PSD dau curs orgoliului de a fi PSD-ist, dar și pentru că un partid fără candidat la prezidențiale e unul lipsit timp de un an, un an și ceva, de expunere publică. Dacă PSD și ALDE vor avea un candidat din partea ALDE, mai mult ca sigur campania electorală, dar și perioada de precampanie vor fi dominate de ALDE și nu de PSD. Acestei lovituri date orgoliului PSD i se adaugă, ca motiv de reticență față de un candidat ALDE din partea liderilor PSD, și strategia de campanie. Cu excepția luptei împotriva Statului Paralel, PSD și ALDE n-au nimic în comun în materie de program politic. Cum va suna campania dusă de PSD în favoarea unui lider politic de orientare de Dreapta?

Să nu știe Liviu Dragnea asta?

Firește c-o știe.

De aceea eu cred că anunțul care sugerează un candidat comun din partea ALDE e doar un truc.

Pînă la o decizie luată de cele două partide mai e. Liviu Dragnea, de altfel, preciza cu ceva timp în urmă că abia în 2019 se va pune în chip serios problema unui candidat la Președinție din partea PSD.

Date fiind nestatorniciile din politica românească nu-i exclus ca PSD să decidă un candidat propriu la prezidențiale. Că așa va fi sau că pînă la urmă se va ajunge la ciudățenia ca un partid mare, precum PSD, să lupte în campanie pentru victoria unui partid mic și acela de Dreapta – ALDE- vom vedea abia la anul.

Pînă atunci rămîne manevra lui Liviu Dragnea de a lăsa să se înțeleagă că PSD va accepta candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la președinție.

Evident, Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat în mai multe rînduri dorința de a candida la președinția Republicii. Mie cel puțin mi se pare, dintre toți pretendenții, cel mai îndreptățit să fie președinte al României după alegerile din 2019. La deciziile luate de CExN, Călin Popescu Tăriceanu a fost prudent în manifestări. Despre candidatură, el a spus că nu e acum momentul să fie pusă pe tapet. Nu știu dacă asta a ținut de comedia modestiei sau de realitatea unor calcule. Sigur e că deși aparent e o victorie pentru Călin Popescu Tăriceanu, sugestia făcută de Liviu Dragnea e o capcană pentru liderul ALDE. Nu încape vorbă că prin declarația de la Neptun Liviu Dragnea a vrut să-l securizeze pe Călin Popescu Tăriceanu ca aliat al PSD mai departe la Guvernare. În ultimul timp au circulat multe zvonuri și știri despre o posibilă destrămare a Coaliției de Guvernare. Au circulat chiar și scenariile unor negocieri duse de Cotroceni pentru ca liderul ALDE să preia chiar șefia PNL și funcția de premier într-un Guvern al Opoziției de Dreapta. Propunerea lansată de Liviu Dragnea ține de un fel de negustorie subînțeleasă cu Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE poate fi candidatul comun PSD-ALDE în schimbul rămînerii ALDE în coaliția de guvernare. E o negustorie cu cîștig pentru Liviu Dragnea. Acceptarea ei de către Călin Popescu Tăriceanu ar însemna ca ALDE să devină prizonierul nu atît al PSD, cît mai ales al lui Liviu Dragnea. În ultimul timp, fără a forța nota, Călin Popescu Tăriceanu s-a opus intențiilor PSD de provocare a unor crize constituționale, asumîndu-și rolul de ponderator într-o Coaliție tot mai tentată de gesturi extreme, cum ar fi suspendarea lui Klaus Iohannis. Nu sînt singurele puncte în care ALDE, deși respectînd condițiile participării la o Coaliție, a ținut să se afirme și ca partid pe cont propriu, cu o orientare de Dreapta. La ora actuală singurul punct comun între PSD și ALDE rămîne lupta împotriva abuzurilor Binomului. Doar atît.

În rest, cele două partide diferă ca de la cer la pămînt, mai ales în materie de politică economică. Prin sugestia că PSD va accepta drept candidat comun PSD-ALDE pe Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea i-a întins o capcană mortală liderului ALDE. Nu numai prin luarea drept prizonier în Coaliția de guvernare, prin legarea de mîini a lui Călin Popescu Tăriceanu față de orice deraiere a PSD în actul de Guvernare, dar și prin obligativitatea de a se PSD-iza de acum încolo dacă vrea ca electoratul PSD să-l accepte drept candidat și al PSD. Pînă acum forța ALDE a fost dată de păstrarea programului politic de Dreapta, diferit de cel al PSD.

Concentrarea pe legile Justiției, pe lupta împotriva statului paralel au ținut în prim plan doar ceea ce unește cele două partide aflate la Guvernare. Coaliția se află însă în fața unor provocări social economice majore. Se va impune în scurt timp opțiunea între continuarea pomenilor de tip PSD și începerea unor programe de investiții. Asta va pune ALDE în situația să fie mult mai atentă ca pînă acum la programul economic al Coaliției. Cu un Călin Popescu Tăriceanu candidat al PSD, marja de manevră a ALDE se va limita drastic. Deja pentru a ține și mai aproape ALDE de PSD, Liviu Dragnea a propus ca cele două partide să meargă pe liste comune la europarlamentare.

Firește, pentru ALDE Coaliția cu PSD a însemnat accesul la guvernare. Intenționează Călin Popescu Tăriceanu să facă din ALDE și altceva decît un partid care se bucură de avantajele Guvernării? Altfel spus, n-are Călin Popescu Tăriceanu ambiția de face din ALDE un partid mare de Dreapta, alternativă la ciulamaua politică numită PNL? Dacă da, începerea negocierilor cu PSD pentru o candidatură a sa la prezidențiale trebuie amînată cît mai mult. Dar mai ales, Călin Popescu Tăriceanu trebuie să ia în calcul și candidatura doar din partea ALDE. Dacă va vedea în oferta PSD altceva decît o capcană, Călin Popescu Tăriceanu va plăti amarnic graba de a accepta oferta PSD.