Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat dur pe secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Această situaţie a fost generată de evenimentul înregistrat în urmă cu o săptămână, când o femeie s-a aventurat în Masivul Piatră Craiului, a căzut într-o râpă şi s-a rănit grav. Pilotul de pe elicopterul SMURD nu a vrut să rişte apropierea de versant pentru a lua persoana rănită, iar în cele din urmă pilotul unui elicopter privat a reuşit să facă asta după o intervenţie de opt minute.
„Îl cunosc pe domnul Constantin Apăvăloaie (n.r. – pilotul care a salvat femeia) de mulţi ani şi ştiu că această nu este prima dată când a fost erou. Mă bucur foarte mult că de această dată, toată lumea a aflat cât de bun este!”, a transmis Dragnea, care a reacţionat pe Facebook după ce Arafat ar fi solicitat anchetarea lui Apăvăloaie.
„Lui Arafat nu-i daţi două palme?”, a întrebat un comentator, căruia Dragnea i-a răspuns: „Ar trebui să îşi dea singur pentru reacţia pe care a avut-o. Eu consider nefericită reacţia domnului Arafat de după eveniment. Pentru faptul că domnul Apăvăloaie şi-a riscat benevol viaţa ca să salveze o altă viaţă, dumnealui ar fi putut măcar să aprecieze, nu să înceapă o anchetă”.
La scurt timp a venit şi reacţia lui Arafat, care a infirmat pe Facebook faptul că ar fi vreo anchetă care să îl vizezem pe pilotul salvator: „Am încercat să evit o polemică pe tema intervenţiei de la Piatră Craiului în pofida atacurilor nefondate la adresa SMURD şi a mea personal din ultima perioada. Am fost acuzat că am pus pe pilotul privat sub ancheta şi că l-am împiedicat să facă ce dorea să facă care în final este decizia sa personală. În urma postării domului Liviu Dragnea, care se pare că a fost şi dânsul indus în eroare, mă văd obligat să clarific că nu există nicio anchetă împotriva domnului Apavaloaie, iar echipa de control a DSU, care include şi un reprezentant al Salvamont, a avut sarcina să analizeze misiunea de la momentul primirii primului apel şi până la finalizare din punctul de vedere al forţelor de intervenţie aflate în coordonarea departamentului şi anume dispecerizarea, reacţia SMURD şi cea a Salvamontului. Domnul Apăvăloaie nu este în coordonarea departamentului, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu îl anchetează cu nimic, unica instituţie care are dreptul de a-l verifica în privinţa zborurilor fiind Autoritatea Aeronautică Civilă. Sper că atacurile de acest gen să înceteze nefiind productive pentru activitatea noastră având un impact negativ asupra personalului de intervenţie. Decizia pilotului SMURD de a abandona misiunea nu era o dovadă a slăbiciunii sau un eşec al acestuia, ci o dovadă a înţelepciunii şi a respectării unor regului clare în acest domeniu extrem de riscant. Totodată, menţionez că echipa care analizează cazul nu a contactat pe d-l Apăvăloaie şi nici nu i-a solicitat o întrevedere, echipa fiind la momentul actual în faza de analiză a datelor şi de întocmire a raportului către DSU.”