Circ în Parlament la citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. „Pușcăriașule!”/„A lăsat niște gorile să-l înconjoare”. FOTO

Circ în Parlament la citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. „Pușcăriașule!”/„A lăsat niște gorile să-l înconjoare”. FOTO

Birourile permanente reunite se vor întruni, joi, la ora 16.00, pentru a da citire moțiunii de cenzură îndreptate împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu. Votul va avea loc, însă, după decizia Curții Constituționale a României. 

UPDATE 13: Mai există cale de împăcare? „Nu cred (...), până când USR nu se va lepăda de Satana”

Ionuț Moșteanu: Când zicea, ieri, că este loc pentru toată lumea, dădea afară secretarii. Votează, de o săptămână, umăr la umăr sau boicotează să îl țină în viață.

Florin Roman: Orice discuție cu partenerii politici ai acelor colegi huligani de la AUR nu poate fi o bază de discuție. Noi colaborăm cu partide democratice. Din păcate, nu cred că poate exista o punte de colaborare până când cei de la USR nu se vor lepăda de Satana. Eu nu pot colabora politic cu extremiștii, iar AUR este asociat cu USR-ul și din punctul meu de vedere, ei sunt niște extremiști.

UPDATE 12: Florin Roman acuză o Mineriadă politică. „A fost o înțelegere. Ludovic Orban a trecut de partea celor de la USR și AUR”

„Am asistat la o Mineriadă politică din partea AUR și USR. Toți românii ar putea să vadă cum ar putea fi condusă România de o alianță toxică. Pe scurt -  astăzi, președintele Camerei Deputaților a emis decizia prin care exercită atribuții între orele 16 și 24, iar în baza acesteia am întrebat cine trebuie să conducă. Eu astăzi exercitam atribuțiile de președinte de Cameră până la ora 24, conform art. 30 din cadrul regulamentului. (...) Mi-a fost înmânată mapa și desfășurătorul de ședință având în vedere că doamna Dragu le-a condus pe ultimele două. În baza mandatului, am demarat această ședință, am avut un schimb scurt de păreri cu doamna Dragu. Dânsa era foarte agitată de domnul Barna. Nu am avut nimic de obiectat până când ei au vrut să dea peste cap regulamentul Camerei Deputaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Voi lăsa autoritățile statului să se ocupe... (Împotriva cui veți face această plângere penală?) În acea busculadă, nu am reușit să-i identificat pe toți colegii. Am cerut o copie după filmarea din Parlament. Dan Tănase a rupt foile, domnul Andrușceac împreună cu domnul Simion au blocat microfonul. Sunt încurajări la violență, iar când are loc atacul, e un moment de pasivitate. Asta face președintele Senatului”, a declarat Florin Roman la Antena3.

„Nu sunt de acord cu nicio formă de violență. S-au întrecut niște limite care nu trebuiau trecute, la fel cum i-a furat domnul Roman microfonul doamnei Dragu. Interpretarea noastră (n.r. a regulamentului) este că nu avea niciun drept. Au fost multe precedente când președinții au condus ședințe la rând. Nu știu să fie vreo înțelegere, dar din moment ce unul dintre președinți este prezent...”, s-a exprimat useristul Ionuț Moșteanu.

„A fost o înțelegere, nu am niciun dubiu. În spatele alianței USR-AUR, chiar astăzi, Ludovic Orban a votat alături de ei. Din păcate, și o spun cu regret, Ludovic Orban a trecut de partea celor de la USR și AUR”, a mai precizat Florin Roman.

UPDATE 11: George Simion a mers lângă Alina Gorghiu și a acuzat-o că încalcă Constituția, iar ea l-a făcut „maimuță”.

George Simion: Uitați ce supărată este doamna Gorghiu. Doamna Gorghiu, încălcați Constituția!

Alina Gorghiu: Dumneavoastră urlați ca o maimuță și n-are voie nimeni să spună nimic aici.

George Simion: Urlu ca o maimuță, zice doamna Gorghiu.

Alina Gorghiu: Știți de ce? Pentru că ați pus mâna pe domnul Roman fizic, colegii dvs. se poartă ca niște huligani. Nu este în regulă să agresați un deputat.

George Simion: N-am pus mâna eu. Nu e în regulă să încălcați Constituția. N-avea de ce să conducă el această ședință.

UPDATE 10: Ludovic Orban a convocat ședința celor două Camere și a plecat la Constanța

Preşedintele PNL a spus că partidul are în momentul de faţă trei variante: refacerea coaliţiei cu USR PLUS, guvernarea împreună cu PSD „pe faţă sau pe spate” sau intrarea în opoziţie, reiterând ideea că cea mai bună soluţie este guvernarea în formula stabilită după alegerile parlamentare.

„Eu spun că varianta a doua înseamnă varianta a treia, numai că nu înseamnă acum. Sigur că nicicând nu trebuie să excluzi în evaluările politice diferite posibilităţi şi alternative care există, dar eu fac politică de 31 de ani. Cel mai mare duşman al României sunt avatarurile Partidului Comunist sub diferitele lor forme, cum s-au numit, FSN, FDSN, PDSR, PSD. Au cultivat iluzii, i-au învăţat pe oameni că pot să primească fără efort, şi-au bătut joc de toate sistemele publice, au menţinut subdezvoltarea în România, au alungat milioane de români afară (...) şi pur şi simplu au fost un rău pentru România. Poate unii îşi imaginează că putem face vreo brânză cu varianta a doua. (...) Nu există alternativă onorabilă pentru noi, nu există altă soluţie decentă care să permită cât de cât să ne atingem obiectivele, decât actuala formulă de guvernare, iar actuala formulă de guvernare nu mai este posibilă cu Florin Cîţu prim-ministru”, a spus Ludovic Orban.

UPDATE 9: Daniel Ghiță, deputat PSD: „Barna penalul! Și Florin Cîțu e un penal. Barna infractorul!”

Daniel Ghiță, deputat PSD, i-a adresat, la ieșirea din sala de plen a Parlamentului, după citirea moțiunii de cenzură a USR-PLUS-AUR, cuvinte dure la adresa lui Dan Barna, co-președintele USR-PLUS și fost vicepremier.

Vizat a fost și prim-ministrul Florin Cîțu. Totul s-a întâmplat în timp ce Dan Barna vorbea cu jurnaliștii, iar George Simion transmitea în direct, pe Facebook, ce se întâmpla în Palatul Parlamentului.

„Barna penalul! Și Florin Cîțu e un penal. Barna infractorul!”, s-a auzit Daniel Ghiță țipând, pe transmisiunea lui George Simion.

UPDATE 8: Urlete pe holurile Parlamentului. „Pușcăriașule!”/„A lăsat niște gorile să-l înconjoare”

Scandalul din Plen s-a mutat pe holurile Parlamentului. O altă dispută are loc între Dan Barna și parlamentarii PSD, iar de data aceasta demnitarii se întrec în țipete și urlete. S-a strigat și „Pușcăriașule!”, potrivit Antena3.

Dan Tănase, AUR: „ Domnul Roman minte cu nerușinare. Ședințele Camerelor reunite sunt conduse pe rând de președintele Senatului pentru că era prezent în cameră. Domnul Roman și-a luat cu tupeu decizia de a confisca microfonul și practic plenul Parlamentului. În mod evident, i-am explicat în termeni mai duri și bărbătești. Declarațiile sale sunt puerile”.

Violeta Vijulie, PNL: „USR a pornit de la imaturitate politică și a trecut la iresponsabilitate când s-a aliat cu AUR. Nu-mi vine să cred că USR a ajuns să legitimeze un partid extremist cum este AUR. Anca Dragu a lăsat niște gorile să-l înconjoare pe domnul Roman.”

„O parte dintre gorilele alea sunt cei cu care doamna Vijulie vrea să continue guvernarea. Nu știu în ce film (n.r. sunt) domniile lor. Și cei de la USR au fost cei care l-au evacuat din sală pe domnul Roman”, s-a exprimat un alt senator.

UPDATE 7: Florin Roman anunță că va depune plângere penală pentru agresiune fizică

„Voi depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, impotriva celor din coaliția toxica USR-AUR, care in timpul sedintei plenului reunit, m-a blocat prin forța, huliganism, injurii și agresiune fizica sa îmi exercit mandatul constituțional!

Solicit demisia presedintei Senatului pentru ca a încurajat actele de huliganism! Și pentru ca a comis un nou abuz constituțional! Noua alianța toxica USR -AUR a demonstrat azi imaginea unei Romanii care ar putea fi condusă de politicieni iresponsabili!

Conform regulamentului, ședințele plenului reunit sunt conduse alternativ, de președinții Camerei Deputatilor sau al Senatului, iar de azi de la ora 16,00, conform deciziei publicate in Monitorul Oficial, mi-au fost încredințare atribuțiile președintelui Camerei Deputatilor! Ultimele doua sedinte de plen reunit au fost conduse de președinta (încă) a Senatului, Anca Dragu. Era evident rândul CD, motiv pentru care mi-a și fost înmânat desfășurătorul de ședința!”, a precizat Florin Roman pe Facebook.

UPDATE 6: George Simion: „Domnul Cîțu este cu teoriile conspirației”

„Este un atac evident la statul de drept, la Constituție. Am cerut în această ședință un vot ca moțiunea să fie dezbătută și votată marți, după termenele din Constituție. Vrem ca marți să fie convocat plen reunit. Nu am avut majoritate. Dar nu trebuie ca o majoritate să dea voie unei minorități. Doamna Dragu a greșit, nu este nevoie de vot.

A fost nevoie de intervenția chestorilor pentru a reinstaura ordinea pentru că domnul Roman și-a însușit calități care nu-i aparțineau. Am auzit atâtea aberații în ultima săptămână... Pentru asta, este tergiversată votarea moțiunii, de fapt, este  tergiversată  pentru a-l face pe domnul Florin Roman președinte al PNL.

FOTO: Răzvan Vălcăneanțu

Chestorii Camerei Deputaților își fac datoria. Președintele Senatului trebuie să prezideze ședința. Este posibil ca în continuare să se respecte Constituția, adică chestorii să își facă datoria. Roman a uzurpat calități oficiale. Vom depune plângere.

Îmi este milă de domnul Cîțu, se teme, este paranoic, vine cu scenarii... se pare că a înlocuit rolurile. Domnul Cîțu este acum cu teoriile conspirației”, a declarat George Simion.

UPDATE 5: Dan Barna: „Am văzut o ploaie de minciuni. Acest guvern trebuie să plece”

S-a încheiat citirea moțiunii de cenzură îndreptate împotriva Guvernului Florin Cîțu.

„Florin Roman ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache, cu Dragnea, pe care România le credea depășite. Lucrul acesta este inadmisibil. Din fericire, lucrurile au intrat în normal. (...) Sper și sperăm cu toții ca respectarea literei Constituției să devină o normalitate și marți să avem votul pe această moțiune de cenzură”, a spus Dan Barna.

Dan Barna a fost întrebat ce părere are despre faptul că, miercuri, Florin Cîțu a demis toți secretarii de stat și toți prefecții USR, iar el a răspuns: „Este un gest profund contradictoriu cu mesajele, false, transmise, în care domnul premier Cîțu făcea apel la înțelegere. Era aproape ca în glumele acelea caraghioase în care vă invit la înțelegere, îi dau afară pe colegii dumneavoastră.

Nu e nimic de spus. Fiecare gest, fiecare declarație - am văzut aseară o ploaie de minciuni absolut fabuloase - arată că acest Guvern nu mai poate să continue, arată că decizia USR PLUS de a nu-l mai susține pe Florin Cîțu în fruntea Guvernului este una corectă, este una morală și responsabilă pentru România. Este poziția pe care o să continuăm să o avem”.

„Nu m-am așteptat la o asemenea încercare de preluare a puterii. Este ceva de neimaginat să se întâmple în Parlament. Dacă ați remarcat, dumnealui se ținea de microfon. Au venit chestorii, au venit colegii, nu mă așteptam să vedem așa ceva”, a comentat Anca Dragu, după ședința în care s-a citit moțiunea de cenzură.

UPDATE 4: A început lectura moțiunii de cenzură

„Cea mai mare lipsă a Guvernului Florin Cîțu este lipsa legitimității morale. O persoană cu probleme cu legea în trecut nu este o garanție. Florin Cîțu a dovedit că este incapabil să conducă un Guvern de coaliție și să iasă din logica unei gândiri înguste.

Doamnelor și domnilor, țara noastră se confruntă cu riscuri pe termen scurt și mediu pe care se suprapun evoluții nefavorabile pe termen lung, la care noi, ca societate, nu am găsit răspuns adecvat. (...) România are nevoie uriașă de investiții în infrastructură, nu vom opri exodul românilor peste granițe dacă nu le vom oferi motive solide să rămână aici, indiferent că locuiesc la oraș sau în mediul rural. Nu este importantă doar bunăstarea primarilor sau a celor care votează cu un anumit partid.

Dacă nu vom construi o țară pentru toți românii, vom sfârși cu o țară din care toți oamenii de interes vor pleca. Aceasta este miza pe care trebuie să o aibă orice om politic”, arată debutul textului moțiunii de cenzură căruia i se dă citire, la această oră, în ședința Birourilor permanente reunite din Parlament.

UPDATE 3: George Simion solicită prezentarea șefului ANRE în fața Plenului reunit

„Îl chem în plenul reunit pe șeful ANRE pentru facturi”, s-a exprimat co-președintele AUR. „Pentru a vedea dacă președintele ANRE este susținut de o majoritate guvernamentală... Dacă nu dorim prezența lui în fața noastră, poate șeful numit politic la ANRE și reconfirmat de actuala majoritate, dacă mai e majoritate, nimeni nu mai știe, să dea în fața românilor raportul.

Legat de comisia de anchetă pe care a propus-o grupul reunit parlamentar PSD, noi suntem de acord pentru această comisie de anchetă și dorim ca funcționarea ei și activitatea ei să înceapă cât mai curând. Înțeleg că în Parlament nu se lucrează luni și de aceea marți este ziua cea mai potrivită să accelerăm acest proces.

Totodată, marți, odată cu comisia de anchetă, trebuie să se voteze în plenul reunit al celor două camere și moțiunea de cenzură, fie că vrem sau nu vrem, asta spune Constituția.

Referitor la comisia de anchetă pe energie, este foarte important ca să fie invitat în plenul reunit și propun chemarea în plenul reunit al celor două camere a președintelui ANRE, care are un salariu care ajunge undeva la 12.000 de euro

Cu comisii de anchete, știm... Au fost înființate zeci de comisii de anchete și nu s-a ajuns la nicio concluzie. Vă rog, (n.r. doamna Anca Dragu), ca după înființarea comisiei să supuneți la vot prezența șefului ANRE, marți, la plenul reunit în cele două camere”, a transmis George Simion.

UPDATE 2: USR-PLUS a forțat votarea moțiunii de cenzură

Ionuț Moșteanu, liderilor deputaților USR PLUS, a cerut includerea pe ordinea de zi a calendarului moțiunii. Cererea nu a fost aprobată. La vot, dintre cei 338 de parlamentari, 117 au fost PENTRU, 216 ÎMPOTRIVĂ și 4 ABȚINERI.

Birourile permanente reunite au decis, joi dimineață, ca votarea moțiunii de cenzură să fie amânată până după exprimarea deciziei CCR pe sesizarea depusă de Guvern, adică după 15 septembrie.

UPDATE 1: Circ politic în ședința Birourilor permanente reunite. „Bă, mafiotule...”

USR-PLUS nu vrea ca Florin Roman (PNL), vicepreședintele Camerei Deputaților, să conducă ședința în care trebuie citită moțiunea de cenzură. Parlamentarii AUR l-au înlăturat cu forța.

„Bă, mafiotule, nu auzi când vorbesc cu tine?”, i-au strigat parlamentari AUR lui Roman, cerându-i să dea microfonul Ancăi Dragu.

„E un moment neverosimil. Domnul Roman a confiscat microfonul și nu o lasă pe doamna Dragu să vorbească. Domnule Roman, sunteți locțiitor, lăsați-o pe Anca Dragu să spună ce vrea să spună”, a spus un deputat.

Roman nu a vrut să-i cedeze conducerea ședinței lui Anca Dragu astfel încât mai mulți parlamentari AUR l-au încercuit, l-au tras de mâini și de haine și l-au îndepărtat de pe scaun. În urma conflictului, Florin Roman a părăsit sala de plen reunit.

„Aici e Parlamentul României, băi, mafiotule!”, i-a strigat deputatul Dan Tănasă (AUR) lui Florin Roman.

Șefa Senatului, Anca Dragu, conduce ședința.

Știre inițială: Se citește moțiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Cîțu

PNL și PSD și-au schimbat strategia și au anunțat că vor fi prezente, joi, la Plenul reunit. USR-PLUS, PSD, AUR și minoritățile au decis ca moțiunea de cenzură să fie citită joi. Și liberalii, care au decis, inițial, să nu ia parte la un astfel de demers, sunt și ei prezenți la ședința Birourilor permanente reunite.

Guvernanții nu au stabilit data la care va fi votată moțiunea de cenzură, însă acest lucru se va întâmpla după decizia CCR.

Florin Cîțu vrea demisia lui Orban de la Camera Deputaților

Premierul Florin Cîțu a transmis, joi, că va cere public demisia lui Ludovic Orban de la conducerea Camerei Deputaților și a Ancăi Dragu, de la Senat, în cazul în care CCR va admite contestația formulată de Guvern împotriva moțiunii de cenzură.

Prim-ministrul a făcut această declarație la finalul ședinței de guvern, după ce a anunțat că a revocat prefecții și subprefecții USR PLUS.

„Dacă Curtea Constituțională va da dreptate guvernului, atunci voi ieși public și voi cere demisia președintelui Camerei Deputaților și al Senatului”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a revocat prefecții și subprefecții USR PLUS

Premierul s-a arătat convins că CCR va admite contestația formulată de guvern, după ce a confirmat că a demis prefecții și subprefecții USR PLUS. Florin Cîțu a precizat că nu va numi alți reprezentanți în loc și că atribuțiile prefecților demiși vor fi preluate de subprefecții PNL care au rămas în funcție.

Miercuri seară, premierul Florin Cîțu a semnat actele pentru eliberarea din funcție de secretarilor de stat numiți de USR PLUS. Deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial.

De altfel, Florin Cîțu a anunțat, în cadrul unei emisiuni televizate că va recurge la acest gest, deși, în același timp îi invita pe cei de la USR PLUS să se așeze la masa negocierilor.

„În momentul în care ai negociat cu AUR și cu PSD, nu pot să am secretari de stat în ministere, pentru că eu nu știu ce interese vor reprezenta acolo, ale AUR, ale PSD”, a spus Florin Cîțu.