Evenimentul Zilei > Actualitate > Liţă Dumitru: „Poate că ar fi timpul să renunţăm la generaţia lui Mutu”
Liţă Dumitru: „Poate că ar fi timpul să renunţăm la generaţia lui Mutu”

Liţă Dumitru: „Poate că ar fi timpul să renunţăm la generaţia lui Mutu”

Liţă Dumitru încurajează promovarea jucătorilor tineri în echipa României, argumentând că readucerea "bătrânilor" ar bulversa reprezentativa.

Echipa naţională de fotbal a României a reuşit, în sfârşit, să obţină o victorie, după ce, în ultimele patru jocuri susţinute, nu cunoscuse gustul succesului. Tricolorii au câştigat, marţi seară, cu scorul de 3-1 partida amicală disputată în localitatea austriacă Altach (Austria) cu Grecia, echipă calificată la Euro 2012.
Ultimul succes al echipei României data din 2 septembrie, când selecţionata pregătită de Victor Piţurcă s-a impus cu scorul de 2-0 pe terenul amatorilor din Luxemburg.
De atunci, tricolorii au remizat cu Franţa (0-0), cu Belarus (2-2) şi cu Albania (1-1), şi au pierdut (1-2) amicalul disputat vinerea trecută, în deplasare, cu Belgia.
Reprezentativa ţării noastre a reuşit pentru prima dată în ultimii patru ani să câştige în faţa unei echipe din "Top 10" în clasamentul FIFA (Grecia fiind poziţionată pe locul 8 în lume).
Precedentul succes de acest gen data din toamna anului 2007, când tricolorii se impuneau, la Constanţa, în faţa Olandei (aflată la vremea respectivă pe poziţia a 5-a în ierarhia mondială).
Speranţe de viitor sau doar o furtună într-un pahar cu apă?

Totuşi, în ultimii şapte ani, naţionala României a mai obţinut rezultate de senzaţie în partidele amicale, dar a zbârcit-o apoi în cele oficiale. Spre exemplu, în 2004, tricolorii surclasau Germania pe arena din "Giuleşti" (scor 5-1), dar n-au reuşit să ajungă la Cupa Mondială din 2006.
Alte rezultate remarcabile reuşite de tricolori au mai fost victoriile de pe terenul Spaniei (1-0) şi acasă, cu Rusia (3-0), dar la Euro 2008, România a trebuit să se mulţumească doar cu prezenţa în grupe.
Nu în ultimul rând, chiar şi în preliminariile pentru Euro 2012, tricolorii au obţinut o victorie neaşteptată, 3-0 cu Bosnia, dar cei care au disputat play-off-ul pentru turneul continental de anul viitor au fost ex-iugoslavii.
Fostul internaţional Liţă Dumitru se arată încrezător în viitorul echipei naţionale a României. Mijlocaşul care l-a marcat pe celebrul Pele la Cupa Mondială din 1970 crede că Victor Piţurcă ar trebui să le dea credit tinerilor: "Poate că ar fi timpul să renunţăm la generaţia lui Mutu".
5 victorii
a reuşit echipa României din cele 14 partide disputate în 2011. Trei dintre acestea au fost împotriva "liliputanilor" din Luxemburg (de două ori) şi San Marino

INTERVIU
"Am avut răbdare cu ei şi am ajuns unde am ajuns"
EVZ: Cum vi s-a părut evoluţia echipei naţionale a României în partida amicală cu Grecia?
Liţă Dumitru
: Sunt mulţumit de ceea ce am văzut. Mi-a plăcut că în echipa României au apărut mulţi copii talentaţi, care pot forma, în scurt timp, o naţională valoroasă. Mă bucur că Victor Piţurcă a luat-o de la zero şi a început să promoveze tineri.
Această reconstrucţie radicală ar fi trebuit să fie făcută de mult, de când s-a retras generaţia lui Gică Hagi, şi poate că n-am fi dat aşa de mult înapoi. E adevărat, orice început e greu, şi asta s-a văzut în meciul cu Belgia, când naţionala noastră a jucat prost, dar cu Grecia a ieşit bine.
Tricolorii au mai obţinut însă, în istoria recentă, rezultate remarcabile, dar care, ulterior, s-au dovedit a fi doar simple întâmplări.
Aşa este, dar cred că succesul împotriva Greciei ar trebui să ne dea speranţe, deoarece ea a fost obţinută cu o echipă tânără. E drept că şi grecii au folosit multe rezerve, dar asta nu minimalizează succesul nostru.
Ca să fiu sincer, nu atât victoria m-a entuziasmat, cât atitudinea pe care au avut-o jucătorii noştri în acest meci. Actuala echipă are timp până în toamna anului viitor ca să se rodeze, iar apoi, cred că Piţurcă poate forţa cu aceşti copii calificarea la Cupa Mondială din 2014. Nu sunt de acord ca obiectivul naţionalei să-l reprezinte abia accederea la Europenele din 2016.
Credeţi că ar trebui ca selecţionerul să se mai bazeze în viitoarele preliminarii şi pe Adi Mutu?
Din punctul meu de vedere, poate că a venit vremea să renunţăm la generaţia lui Mutu. Am avut atâta timp răbdare cu Mutu, cu Chivu şi cu ceilalţi şi am ajuns unde am ajuns!
În acest moment, Mutu nu e în formă nici la echipa lui de club. OK, dacă îşi recapătă forma, selecţionerul poate să-l cheme, dar cred că nu mai trebuie ca totul să se învârtă în jurul lui. Nu sunt de acord cu cei care spun că nu se poate fără Mutu.
Naţionala a mers înainte şi fără Dobrin, şi fără Dumitru… Au apărut alţii. N-ar trebui să ne rugăm atâta de Chivu să revină la echipa naţională. El e un jucător bun, dar are, totuşi, 30 de ani, are doi copii, probabil că altele sunt acum priorităţile lui în viaţă. Mulţi spun că în România nu mai există copii talentaţi. Vă asigur că sunt. Din păcate, nu mai există antrenorii care să-i descopere şi să-i şlefuiască.

A fost o greşeală ca meciul cu Grecia să se dispute în Austria, în condiţiile în care, în tribune, s-au aflat puţini spectatori?

Naţionala n-ar trebui să se ferească de nimeni. Victor Piţurcă s-a temut de fluierăturile fanilor, dar când joci bine şi ai rezultate, lumea te aplaudă. Aşa, şi generaţia lui Hagi a fost fluierată când a mai făcut câte-un meci prost.
Citiţi şi:

  • Naţionala României s-a distrat cu Grecia
  • "Regele" scoate colţii: "Nu văd nicio idee la naţională"
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: