Evenimentul Zilei > Actualitate > Lista noilor restricții anti-COVID. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci din 25 octombrie
Lista noilor restricții anti-COVID. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci din 25 octombrie

Lista noilor restricții anti-COVID. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci din 25 octombrie

De luni, 25 octombrie, vor intra în vigoare noi restricții menite să încetinească sau să oprească răspândirea coronavirusului.

Șeful DSU, Raed Arafat a prezentat noile restricții adoptate la nivelul autorităților sanitare, pentru a limita efectele pandemiei de COVID. Acestea au fost aprobate în ultima ședință de guvern și vor intra în vigoare începând cu 25 octombrie. Noile restricții vor fi în vigoare pentru o perioadă de 30 de zile, urmând să fie prelungite, în caz de necesitate.

Astfel, începând de luni, conform noilor reglementări vor fi interzise evenimentele private precum nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri etc.

În magazine, programul cu clienții se va desfășura între orele 05.00 și 21.00.

Pe întreg teritoriul României va fi introdusă carantina de noapte, începând cu ora 22.00. Circulația va fi interzisă cu o serie de excepții (urgențe, interes de serviciu, etc. la care se adaugă persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală).

Surse. Raed Arafat ar putea fi demis astăzi. Decizia-bombă ar putea fi luată în ședința convocată de Klaus Iohannis
Sursa: Arhiva EVZ

Accesul în Mall-uri se face doar cu certificat verde

Accesul în zonele care nu sunt considerate esențiale se face doar în baza certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Măsura aceasta nu este aplicabilă pentru magazinele esențiale sau farmacii. Aici se va merge și fără certificat verde, dar numai cu respectarea măsurilor sanitare de siguranță.

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care deține certificat verde de vaccinare.

Accesul în centrele comerciale, mall-uri, se va face doar cu certificat verde.

Livrările la domiciliu se vor putea face și după ora 21.00.

sursa foto: EVZ

Măsuri pentru angajați și vizitatorii instituțiilor publice

Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare de covid-19 sau dacă persoana a trecut prin boală.

Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde, însă există deja un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru după ce va fi adoptat.

Până la adoptarea unor măsuri, în Parlament, angajatorii din sistemul public și privat vor trebui să organizeze munca salariaților în sistem „work from home” acolo unde sunt mai mult de 50 de persoane. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci aceștia vor lucre în schimburi.

Activitățile sportive fără spectatori

Activitățile sportive se vor desfășura fără public, iar concertele și spectacolele în aer liber vor fi interzise.

Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Masca devine obligatorie peste tot, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, în aer liber. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

Școlile intră în vacanță

Ministerul Educației a primit aprobarea să emită un ordin privind intrarea în vigoare a unei vacanțe de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie. Vacanța va fi în tot sistemul școlar, inclusiv în unitățile de tip after-school. Doar creșele rămân deschise.

La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

O altă reglementare vizează pe cei care intenționează să folosească certificate de vaccinare false sau împrumutate. Aceste persoane vor fi sancționate penal.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: