Peste 6.000 de specii de animale au primit deja un steguleţ roşu care anunţă pericolul de dispariţie. Distrugerea teritoriului acestora, braconajul şi vânătoarea necontrolată au dus la ameninţarea unora dintre cele mai diverse specii de animale.
De la urşi, elefanţi, tigri, balene, vulturi, maimuţe sau delfini, mii de animale aşteaptă un deznodămând pentru care nu sunt responsabile. Iar indiferenţa şi lipsa de educaţie legată de această situaţia vor transforma în realitate ipoteza unei lumi fără animale.
Cu scopul de a lupta împotriva acestui viitor sumbru, instituţiile internaţionale au devenit şi mai dinamice în efortul de a salva speciile ameninţate. Ultima întâlnire a avut loc în decembrie 2008, la Roma, în cadrul celei de-a IX-a Conferinţe ONU - International Wildlife Conference.
Cu ocazia acestui eveniment, 21 de specii de animale, de la delfini, vulturi şi gheparzi, au fost adăugate pe lista ONU a animalelor pe cale de dispariţie. România, membră ONU din 1994, a participat la această conferinţă, având în vedere că şi ea are 62 de specii de animale în pericol. 2009, "Anul gorilei"
Din acest motiv, anul care a început a fost dedicat lor, astfel încât să se atragă atenţia asupra pericolului dispariţiei acestei specii şi pentru încurajarea derulării de programe de conservare.
În acest sens, "după exemplul Anului Delfinului (n.r. anul 2007, extins şi în 2008), Anul Gorilei va pune această specie în topul priorităţilor şi va atrage toată atenţia asupra salvării ei", a precizat John Mshelbwala, unul dintre experţii participanţi la conferinţa ONU.
Cel mai elocvent exemplu al pericolului în care acestea se află este oferit de statul african Congo, unde populaţia de gorile a scăzut, din 1998, de la 17.000 la 5.000. Cauza principală a extincţiei acestora este legate de braconaj, defrişare excesivă, virusul Ebola şi conflictele armate. Printre soluţiile propuse de experţi este crearea unor programe de eco-turism, prin care să se asigure stoparea distrugerii spaţiului în care acestea locuiesc, a conflictelor şi a braconajului.
Robert Hepworth, secretarul executiv al convenţiei organizate la Roma speră ca această acţiune să strângă donaţii de peste 630.000 dolari, necesare în derularea programelor.
În România, 62 de specii pe cale de dispariţie Conform unei listei întocmite Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, în 2004, la noi sunt în pericol 22 de specii de nevertebrate, 15 specii de mamifere, 13 specii de păsări, 10 de peşti şi două de reptile. Protejarea acestora are loc în cele 134 de rezervaţii naţionale, cea mai mare fiind Parcul Natural Porţile de Fier, cu o suprafaţă de 115.000 de hectare, înfiinţat în 2003.
În aceste sens, au mai fost declarate momumente ale naturii specii de animale cu care suntem atât de familiari, încât este greu de imaginat o lume fără ele. Ursul, acvila sau râsul sunt, în România, pe lista neagră. La fel şi unele specii de peşti, ca morunul, nisetrul, păstruga şi cega. Aici, una dintre cauze este modificarea ecosistemului, prin construcţii majore, cum ar fi lacurile de acumulare şi barajele, care împiedică migraţia acestora spre zonele de reproducere.
Ştiaţi că şi noi avem antilope? În lume mai există aproximativ 50.000 de exemplare de antilope saiga, dar în România, numărul acestora se limitează la doar câteva exemplare, protejate într-o rezervaţie din judeţul Botoşani.
Cele mai rare animale din lume
V-aţi implica într-un program de protejare a animalelor pe cale de dispariţie?
Cât de familiar sunteţi cu programele naţionale şi internaţionale de protejare a speciilor ameninţate?