Președintele Klaus Iohannis a respins, vineri, Codul Fiscal și l-a trimis în Parlament spre reexaminare. Liberalii, mari susținători ai Codului, nu mai sunt de acord cu proiectul. După ce s-au lăudat că au contribuit la realizarea noului Cod Fiscal și au votat proiectul aproape în unanimitate, în urmă cu trei săptămâni, în Camera Deputaților, membrii PNL au trecut de partea Președintelui Iohannis.
„Partidul Național Liberal a inițiat amendamentul privind reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie și va vota pentru adoptarea noului Cod Fiscal”, spunea în ziua votului co-președintele PNL, Alina Gorghiu.
Astfel, la data de 24 iunie, 85 din cei 86 de deputaţi PNL prezenţi au votat pentru adoptarea Codului Fiscal. Printre cei care au votat în favoarea proiectului a fost şi Andreea Paul. În schimb, Alina Gorghiu a absentat de la vot, dar a anunţat înainte de şedinţă că "PNL va vota Codul Fiscal".
Iată AICI lista tuturor deputaților care au votat Codul Fiscal la data de 24 iunie.
"Partidul Național Liberal a inițiat amendamentul privind reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie și va vota, miercuri, pentru adoptarea noului cod fiscal care include acest amendament. Noi suntem coerenți cu noi înșine, nu vom vota niciodată împotriva unei propuneri care ne aparține, indiferent ce Guvern o va susține, chiar și în situația în care apartenența nu ne este recunoscută. Dublarea alocațiilor pentru copii și scăderea TVA la 19 la sută sunt două măsuri care erau necesare", spunea atunci Alina Gorghiu.
Însă aceasta a declarat, sâmbătă, la o conferinţă de presă desfăşurată la Târgu Mureş, că nu crede că premierul se va hazarda să-şi asume răspunderea pe Codul Fiscal, susținând că un astfel de demers ar fi o bătaie de joc la adresa românilor, în condițiile în care nu există un consens al forțelor politice pe marginea acestuia.
Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, vineri, că argumentele pentru care președintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament sunt corecte. „Reexaminarea Codului Fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări. O aplicare a Codului Fiscal de către Guvernul în exercițiu Ponta în condițiile în care nu face aceste reforme ar conduce la un eșec, la perturbarea echilibrelor financiar-bugetare și macroeconomice”, a spus Predoiu.
„Lăsați taxele să scadă pentru români!”, spunea și deputatul PNL Andreea Paul, în urmă cu două zile. Mai mult, pe pagina sa de Facebook susține reducerea cotei TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016.
La rândul său, Eugen Nicolăescu, coordonatorul comisiilor de specialitate ale PNL, a afirmat că poziția președintelui Klaus Iohannis este una legitimă, după ce, la 24 iunie, a votat pentru adoptarea Codului fiscal.
El a reamintit că PNL a atras atenția înainte că viitorul Cod fiscal ar putea să producă mai mult rău decât bine. "Dacă vor fi probleme la aplicarea Codului fiscal, întreaga responsabilitate aparține Guvernului Ponta", a mai spus liberalul. Acesta a cerut Guvernului să prezinte un program prin care să arate că noul Cod fiscal nu produce dezechilibre macroeconomice.
Și preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că înţelege poziţia "precaută" a şefului statului, care a retrimis în Parlament Codul fiscal, şi consideră că acest fapt nu trebuie dramatizat, iar rediscutare poate aduce îmbunătăţiri. Amintim că și el a votat, la 24 iunie, pentru adoptarea Codului fiscal.
„După ce au spus cât de bun e Codul Fiscal care este de fapt liberal, după ce au pus în programul lor de guvernare cota de 19% ca bază,acum vor spune că are dreptate Iohannis și Codul Fiscal e foarte prost!”, a transmis Victor Ponta
„Noul PNL este condus de reprezentanți nu doar slugarnici și ticăloși, ci de-a dreptul niște moluște politice! Se vor sinucide jalnic. Să le fie țărâna politică ușoară!”, a adăugat premierul.