Editura Evenimentul si Capital

Lipsa de educație și miturile populare, principalele cauze ale mortalității materne mari în România

Multe gravide din mediul rural nu au medic la care să se ducă și nici moașă care să aibă grijă de ele. Chiar dacă ar avea, multe nu s-ar duce la ei de teamă că vor fi puse să plătească.
Autor: | | 0 Comentarii | 253 Vizualizari

În prea multe cazuri, o gravidă ajunge la medic când e deja bolnavă sau când i s-a declanșat nașterea. Rata mortalității în România e uriașă: anual, mor de două ori mai multe femei însărcinate decât e media din Uniunea Europeană

Datele statistice în România sunt sumbre: În 2012, rata mortalității materne era de 27 la 100.000 de femei (sursa: OMS), iar în 2014, peste 41.000 de gravide au ajuns la doctor abia în momentul în care li s-a declanșat nașterea (sursa: Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului).

Cuzele sunt multiple și au fost identificate într-un studiu vrealizat de World Vision Romania.

Planificarea familială și asistența prenatală sunt mari necunoscute pentru femeile din România, mai ales în mediul rural. Aceasta este concluzia principală studiului calitativ lansat luni, la București.

Potrivit documentului, la țară nu sunt cunoscute criteriile după care se alege contracteptivul, dar nici eficiența, siguranța, modul corect de utilizare și efectele secundare ale acestuia.Totodată, avortul este o opțiune frecventă pentru scăpa de sarcinile nedorite, chiar și atunci când se cunosc complicațiile pe care le poate avea.

Ajung la medic prea târziu

„Nu este cunoscut și discutat cu gravida calendarul de consultații și investigații pe parcursul celor nouă luni de sarcină la care mama are dreptul prin asigurarea de sănătate”, subliniază și raportul lansat ieri. De asemenea, „numai o mică parte din respondenți știu că gravidele au asigurare de sănătate chiar dacă nu au plătit anterior contibuția la fondul de asigurări de sănătate (FNUASS)”. La fel de prost stăm și la acordarea asistenței prenatale.

Nu se duc la doctor de teamă că or să plătească

Pentru prea multe femei prima consultație prenatală este solicitată tardiv, cel mai des când au semne de boală. „Femeile cu situație materială precară nu își fac investigațiile și consulturile de specialitate recomandate din cauza asocierii cu obligativitatea unei plăți”, explică raportul citat. Atunci când se duc la doctor, gravidele descriu experiența ca fiind una neplăcută, acuzând lipsa de respect a medicilor. Dacă vine vorba de stilul de viață pe perioada gravidității, nu toate femeile respectă indicațiile pentridilor, pentru că „au auzit” că e acceptabil să fumeze și să consume alcool,moderat.

Din toate acestea decurge și mortalitatea marternă extrem de ridicată în cazul gravidelor: de două ori mai mare ca media UE. „În mediul rural cu precădere, accesul slab femeilor la informații privind planingul familial și educația sexuală, dar și mentalitățile, constituie explicații pentru ratele mai mari ale mortalității materne. (...) Concluziile raportului asupra mortalității materne realizat de INSP, pentru anul 2014 arată că, în ceea ce privește asistența medicală a gravidei, o mare parte din mamele decedate nu au fost luate în evidență și nu au efectuat niciun control”, a explicat consilierul prezidențial dr. Diana Păun.

De asemenea, spune ea, o altă mare problemă e lipsa de educație. „Doar 6% dintre decese se înregistrează în rândul femeilor cu pregătire superioară ", a conchis consilierul.

DOLIU! SOC in politica romaneasca! A MURIT fostul SEF DE PARTID!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI