Creşterea preţului energiei electrice cu 5% la finalul lunii iunie 2012 nu va avea un impact major asupra facturii pe care o va plăti consumatorul final, a declarat, miercuri, Petre Lificiu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE).
"O creştere cu 5% a preţului energiei la sfârşitul lunii nu înseamnă nimic. Adică, înseamnă să nu uităm becul aprins în baie când plecăm la serviciu", a afirmat Lificiu.
Preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie 2012 pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali, potrivit unor surse guvernamentale. De asemenea, autorităţile române trebuie să aplice calendarul eliminării preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici începând din 2013, până în 2017.
În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta ar urma să se majoreze din 2013. Încă se analizează
Potrivit lui Lificiu, autoritatea analizează costurile şi veniturile în urma majorării cu 5% a preţului energiei electrice de la sfârşitul lunii iunie 2012. Acesta susţine că la nivelul instituţiei de reglementare acest lucru nu este încă stabilit.
"Procentul de 5% nu este stabilit, încă analizăm. Au avut loc foarte multe discuţii între reprezentanţii ANRE şi FMI, se urmăresc corelări între costuri şi venituri, aşa cum se urmăresc şi în orice deficit bugetar la nivel micro sau macroeconomic. Aşa a rezultat din analiza cu reprezentanţii FMI. Noi trebuie să tindem spre echilibrarea deficitului bugetar. Spre exemplu, în Grecia, deşi sunt foarte conştienţi că trebuie să reducă costurile să plătească datoriile, nu acceptă acest lucru în mod democratic", a afirmat Petru Lificiu. Ponta îl critică pe Lificiu
Preţul energiei nu se va schimba cu nimic faţă de cel convenit în scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) înainte ca USL să vină la guvernare, a spus astăzi premierul Victor Ponta.
"Am auzit declaraţia şefului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi m-a deranjat foarte tare. Nu cred că în felul acesta poţi să le răspunzi oamenilor, că mai stingi un bec. În mod sigur, orice creştere a energiei se reflectă mai puţin la cei care au venituri mari şi mai mult la cei cu venituri mici", a spus Ponta.
"Dar nu s-a schimbat nimic faţă de ceea ce era deja convenit cu FMI înainte ca noi să venim la guvernare şi în cursul acestui an nu vor mai fi modificări. Mă refer că nu se schimbă nimic în rău, nu facem noi nimic mai mult decât s-a convenit deja cu FMI", a afirmat premierul.
Referindu-se la piaţa carburanţilor, Ponta a spus că dialogul va continua cu cele patru companii reprezentative pe tema scumpirii carburanţilor, adăugând că până în prezent acest dialog a funcţionat.
"Am iniţiat un dialog şi-l vom duce mai departe cu cele patru companii. Sigur că putem să luăm şi nişte măsuri fiscale, dar există şi din partea lor posibilitatea de a limita orice fel de creştere, după cum săptămâna trecută a fost şi o uşoară scădere. Este această fluctuaţie care a fost influenţată şi de rata de schimb, dar din fericire nu au mai fost evoluţii negative în ceea ce priveşte cursul euro-leu şi în mod sigur o să verificăm să nu apară şi alte fluctuaţii în ceea ce priveşte preţul carburanţilor. Intervenţiile statului sunt destul de limitate, dar, din punctul nostru de vedere, trebuie păstrat un dialog cu cele patru companii, pentru că, dacă stai cu mâinile încrucişate, nu faci nimic", a argumentat primul-ministru.