Liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, o critică pe Viviane Reding pentru declaraţiile referitoare la România

Comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, a eşuat în abordările sale privind România şi a subminat obiectivitatea modului în care Comisia Europeană a gestionat problema, este de părere Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, într-un articol publicat de European Voice.

Precizând că dificultăţile politice din România sunt complexe, iar guvernul român merită, desigur, critici pentru că a acţionat cu prea mare grabă şi fără să-şi fi explicat intenţiile în plan internaţional, Swoboda apreciază că Reding a reacţionat ca şi cum guvernul ar fi fost principala şi singura cauză de îngrijorare, ignorând abuzurile în funcţie pentru care preşedintele Traian Băsescu a fost găsit vinovat de către Curtea Constituţională din România.

Europarlamentarul spune că executivul de la Bruxelles trebuie să acţioneze mai bine în gestionarea unor viitoare crize constituţionale decât a făcut-o în cazul României. "José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a avut dreptate cu siguranţă când a afirmat în discursul său privind ''Starea Uniunii'', de săptămâna trecută, că avem nevoie de o Europă mai integrată şi mai democratică", explică Swoboda. "Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, a eşuat în abordările sale privind România şi a subminat obiectivitatea modului în care Comisia a gestionat problema. Implicaţiile sunt îngrijorătoare. Dar Reding a reacţionat ca şi cum guvernul ar fi fost principala şi singura cauză de îngrijorare. Ea a ales să ignore abuzurile în funcţie pentru care preşedintele Traian Băsescu a fost găsit vinovat de către Curtea Constituţională din România, încercările sale repetate de a influenţa sistemul judiciar, refuzul său de a respecta limitele autorităţii sale constituţionale şi refuzul său de a accepta voinţa majorităţii din Parlament", mai spune liderul socialiştilor şi democraţilor din PE.

În opinia acestuia, coaliţia majoritară din România, formată din liberali şi social-democraţi, a fost perfect îndreptăţită să-l suspende pe Băsescu în conformitate cu prevederile Constituţiei române. Aşa cum a confirmat Curtea Constituţională, ei au urmat regulile în fiecare etapă, asigurând o majoritate parlamentară, organizând un referendum şi respectând rezultatul. Faptul că Reding a descris acest lucru ca o tentativă de "lovitură de stat" a fost iresponsabil şi jignitor, mai ales că a repetat acest lucru cu mai multe zile înainte de referendum.

Prin faptul că a cerut revenirea la pragul referendumului, Comisia a forţat România să accepte o regulă care pune în discuţie normele europene democratice stipulate de Comisia de la Veneţia şi care nu se aplică în niciun alt stat membru. În pofida unui vot în proporţie de 87% în favoarea suspendării, poporul român se găseşte acum împovărat cu un preşedinte pe care în mod evident nu îl doreşte şi este posibil ca incertitudinea politică să continue, mai spune sursa citată.