Republica Moldova. Unul dintre activiștii lui Ilan Șor la Chișinău, Iuri Vitneanski, nu a reușit să-și anuleze amenda de 2500 de lei. Curtea de Apel Chișinău i-a restituit recursul, deoarece nu a prezentat dovada achitării taxei de stat. Fiind unul dintre liderii partidului „Renaștere”, afiliat blocului „Pobeda”, Vitneanski nu este la primul dosar contravențional. Acesta a intrat de mai multe ori în vizorul poliției pentru organizarea protestelor cu recuzită macabră - sicrie și coroane funerare.
Vitneanski contestă amenda
Iuri Vitneanski a contestat decizia primei instanțe, care l-a obligat să achite o amendă contravențională de 2500 de lei. Totuși, acesta va putea depune repetat cererea dacă va prezenta instanței de apel dovada achitării taxei de stat de 200 de lei.
La începutul lunii decembrie, Curtea de Apel Chișinău a admis un alt recurs al lui Iuri Vitneanski, recunoscut vinovat de comiterea contravenției prevăzute la art. 364 alin. (10) din Codul contravențional. Acesta a fost absolvit de pedeapsă „în legătură cu intervenirea termenului de prescripție de atragere la răspundere”.
Dosarul în privința sa a fost pornit anul trecut. Afiliatul lui Ilan Șor a instalat un cort chiar în centrul capitalei.
Vitneanski a declarat că vrea să colecteze semnături pentru a înainta o cerere către Curtea Constituțională. Totuși, bannerele care erau în interiorul cortului vorbeau despre altceva. Acestea conțineau mesaje antiguvernamentale. Totodată, și comportamentul activistului lăsa de dorit, conform poliției.
Cunoscut pentru protestele cu sicrie
În luna septembrie curent, Vitneanski a fost unul dintre organizatorii unui protest „funerar” la sediul mai multor instituții ale statului. Cortegiul a făcut un prim popas la Ministerul Agriculturii. Acolo, manifestanții au venit cu un sicriu, în care erau legume și fructe, despre care spuneau că ar simboliza „moartea agriculturii moldovenești”.
Acțiunea a fost organizată sub umbrela blocului „Pobeda”. Atunci, Iuri Vitneanski a fost escortat la poliție, pentru audieri, după ce a refuzat să îndeplinească cerințele oamenilor legii.
În luna februarie, o altă procesiune funerară, dar cu actori cunoscuți, s-a oprit și în fața Parlamentului. La sediul Legislativului, manifestanții, în special membri ai Partidului „Renaștere” și simpatizanții formațiunii, au protestat împotriva denunțării acordurilor cu CSI.