Evenimentul Zilei > Social > Liderul grupului Samsung, judecat pentru că se droga cu un anestezic. Ce condamnare a primit unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei?
Liderul grupului Samsung, judecat pentru că se droga cu un anestezic. Ce condamnare a primit unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei?

Liderul grupului Samsung, judecat pentru că se droga cu un anestezic. Ce condamnare a primit unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei?

Liderul multimiliardar al grupului Samsung din Coreea de Sud, Lee Jae-yong a fost condamnat marți pentru utilizarea ilegală a anestezicului propofol.
Lee – vicepreședintele celui mai mare producător de smartphone-uri din lume Samsung Electronics și, conform Forbes, a 238-a cea mai bogată persoană din lume – a fost amendat cu 70 de milioane de woni (60.000 de dolari) de către Tribunalul Districtual Central din Seul, a declarat un purtător de cuvânt.

Lee Jae-yong, 53 de ani, a consumat din 2015 propofol, un anestezic puternic

Lee Jae-yong a consumat această substanță de mai multe ori în ultimii ani, într-o clinică de chirurgie estetică din Seul. Propofolul este în mod normal un anestezic medical, dar este uneori folosit și în scopuri recreaționale, iar o supradoză din acest medicament a fost dată drept cauza morții starului pop Michael Jackson în 2009. Amenda primită este de aproximativ 0,0006% din averea sa estimată la 10,2 miliarde de dolari.
Cantitatea injectată este foarte mare, iar natura infracțiunilor comise nu este ușoară, având în vedere responsabilitatea socială pe care o poartă inculpatul”, a declarat judecătorul Jang Young-chae, potrivit agenției de știri de stat Yonhap.
Avocații săi au susținut că milionarul se afla sub un stres psihologic ca urmare a spitalizării tatălui său și a procesului în care a fost condamnat pentru dare de mită.
Lee Jae-yong este vicepreşedintele Samsung Electronics, primul fabricant mondial de smartphone-uri şi cipuri de memorie. El a preluat conducerea conglomeratului după ce tatăl său, Lee Kun-hee, artizanul ascensiunii spectaculoase a grupului, s-a retras din motive de sănătate. În 2020, Lee Kun-hee a murit.

Lee Jae-yong nu este la primul scandal

Deși sancțiunea financiară este nesemnificativă pentru miliardar, deoarece Samsung și Lee, au fost implicaţi într-un scandal de corupție extins pe cinci ani.

În urmă cu două luni, a fost eliberat condiţionat după ce a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită , delapidare și alte infracțiuni în legătură cu dosarul de corupție care l-a doborât pe fostul președinte sud-coreean Park Geun-hye.

Cu toate acestea, el a beneficiat în august de o eliberare condiţionată acordată de guvernul sud-coreean, îngrijorat de consecinţe pentru Samsung. Propofolul, utilizat în mod normal ca anestezic în chirurgie şi în serviciile de reanimare, este consumat uneori cu titlu recreativ relatează dailysabah.