Evenimentul Zilei > International > Liderul grupării Boko Haram s-a sinucis, după un conflict cu mai mulți inamici
Liderul grupării Boko Haram s-a sinucis, după un conflict cu mai mulți inamici

Liderul grupării Boko Haram s-a sinucis, după un conflict cu mai mulți inamici

Liderul grupării jihadiste Boko Haram s-ar fi sinucis, după ce o grupare rivală i-a cerut să se predea. Autoritățile sunt, însă, rezervate cu privire la moartea lui Abubakar Shekau.

Abubakar Shekau, liderul grupării extremiste Boko Haram, ar fi decedat după ce a declanșat o explozie cu ajutorul unei veste, în timpul unui conflict cu câțiva adversari. Autoritățile nigeriene, însă, tratează subiectul cu foarte mare precauție având în vedere că, în trecut, Abubakar Shekau a mai fost declarat mort. După o anumită perioadă de timp, liderul grupării Boko Haram a reapărut public, în cadrul unor clipuri, și își bătea joc de rivalii săi.

Ce ascunde numele grupării jihadiste

Gruparea liderului Abubakar Shekau este responsabilă pentru nenumărate conflicte sângeroase din ultimul deceniu, ce au avut loc în nord-estul Nigeriei. Numele grupării jihadiste – Boko Haram – semnifică „Învățăturile occidentale sunt interzise”.

Presa locală a scris, pe parcursul ultimelor zile, că Abubakar Shekau a murit, însă potrivit unor alte voci, acesta ar fi doar rănit.

Având în vedere situațiile controversate din jurul liderului grupării din trecut, autoritățile nigeriene sunt foarte rezervate cu privire la acest subiect.

Cine este liderul Abubakar Shekau. A răpit sute de eleve

O persoană apropiată liderului grupării Boko Haram a confirmat, sub anonimat, jurnaliștilor CNN, că Abubakar Shekau nu mai este în viață. Acesta s-a sinucis prin detonarea unei veste explozibile, miercuri, 19 mai.

Conform sursei citate, liderul grupării jihadiste avea o ascunzătoare secretă în pădurea Sambisa, care i-a fost descoperită. Lui Abubakar Shekau i s-a solicitat să se predea și să jure credință facțiunii Stat Islamic în Provincia Vest-Africană (ISWAP). În urma acestui eveniment, liderul grupării și-a luat viața.

Abubakar Shekau s-a desprins din gruparea Boko Haram în 2016 și s-a afiliat la ISIS. Localnicii susțin că, dacă liderul a murit într-adevăr, nici gruparea nu va mai exista.

Boko Haram a căpătat notorietate internațională în anul 2014, după ce liderul Abubakar Shekau a răpit 276 de eleve de liceu în statul nigerian Borno. 100 dintre acestea nu au fost găsite de către autorități nici până la momentul actual, notează Antena3.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: