Liderii politici, împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc prezentat de UDMR. Elena Udrea: "Reprezintă un demers periculos. Ar putea agita apele în rândul populaţiei" ,Monica Macovei: "Într-o astfel de situație faci rău țării tale"

Proiectul de autonomie prezentat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a fost bine primit de către oamenii politici, care, mulţi dintre ei, s-au arătat nemulţumiţi de felul în care a fost tratat subiectul. Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Elena Udrea, Monica Macovei, Liviu Dragnea, dar şi alţi lideri politici sunt împotriva proiectului de autonomie.

Citeşte şi: ACCES LA RESURSE ȘI FUNCȚIONĂRIME NOUĂ. UDMR vrea mii de posturi noi de FUNCȚIONARI publici și CONTROLUL TOTAL al RESURSELOR naturale sub umbrela AUTONOMIEI Ținutului Secuiesc. TEXTUL INTEGRAL

Doleanţele legate de autonomie ale maghiarilor datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, a precizat Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut. "Este un proiect european, un proiect extrem de detaliat şi în acelaşi timp nu pune în niciun articol sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni la statul român, fiindcă foarte multe acuzaţii se duc în această direcţie. Sunt manipulări, sunt încercări de distorsionare a ceea ce gândim noi şi sunt convins că cei care vor citi acest proiect îşi vor da seama că nu este altceva decât doleanţa comunităţii maghiare de a asigura un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii naţionale", a declarat Kelemen Hunor.

Nu de aceeaşi părere sunt şi liderii politici români. De exemplu, liderul PMP, Elena Udrea, afirmă că liderii maghiari puteau aştepta o dezbatere naţională privind regionalizarea. ”Suntem în campanie electorală şi ne-am obişnuit ca liderii politici să fluture steagul acesta al conflictelor etnice. Cunosc foarte bine situaţia din judeţele Harghita, Covasna sau Mureş şi nu există un conflict în rândul populaţiei. Există doar nevoia de pretexte electorale din partea liderilor politici, în special a celor maghiari, dar de multe ori se răspunde identic şi de către politicienii români”, a spus Elena Udrea, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, la Iaşi.

Elena Udrea: Proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un demers periculos, care ar putea agita apele în rândul populaţiei

”Etnicii maghiari au nevoie de sprijinul statului, de intervenţia Guvernului pentru a avea oportunităţi de dezvoltare. Sunt necesare investiţii în infrastructură, precum şi atragerea de investitori. Regiunea din centrul ţării este săracă şi pentru că nu a fost suficient sprijinită de la Bucureşti”, a declarat liderul PMP.

”Susţin nevoia de reorganizare pentru o mai bună dezvoltare a regiunilor, dar nu porneşti un proiect care încalcă prevederile constituţionale. Demersul UDMR este periculos, ar putea agita inutil apele nu doar la vârful politicii, ci şi la nivelul populaţiei. Iar dacă este unul de campanie electorală, este un demers iresponsabil”, a adăugat Udrea.

Monica Macovei: Într-o astfel de situație faci rău țării tale

Monica Macovei a declarat că ar fi de acord cu regionalizarea României. "El a venit la pachet cu propunerea de suspendare a președintelui Băsescu. Ambele se traduc ca o criză politică.L-au prezentat astăzi din motive electorale, ca să arate populației de acolo cât de buni sunt ei.  Eu cred că ei înșiși nu cred în proiectul lor. Eu sunt pentru regionalizarea întregii țări. Asta va crea o competiție între regiuni. Păcat că UDMR nu vorbește despre România”, a spus Monica Macovei la Digi 24, specificând însă că este de acord cu regionalizarea întregii ţări.

Copreședintele filialei Mureș a Alianței Creștin Liberale PNL-PDL, Ciprian Dobre, a declarat vineri că proiectul de autonomie lansat de UDMR încalcă toate principiile democratice și că a rămas surprins de "primitivismul" în care acesta a fost conceput - "Cred că niciun cetățean al niciunei țări, fără deosebire de naționalitate sau etnie, un cetățean serios, nu ar putea să dea girul unui astfel de proiect. De ce? Pentru că acest proiect încalcă toate principiile democratice pe care noi le învățăm la școală: în primul rând, eligibilitatea, orice criteriu de performanță și de foarte multe ori încalcă bunul-simț. (...) Sistemul de administrare a justiției. Păi când Ponta și Băsescu împărțeau procurorii țării, toată lumea i-a criticat. Acum și UDMR și-ar împărți și ei procurorii".

Ciprian Dobre: Eu am analizat într-o primă lectură acest proiect și în primul rând am rămas neplăcut surprins de primitivismul său

Coprian Dobre a mai spus că proiectul lansat de UDMR este "o glumă proastă cu care a intoxicat piața informațiilor din România" și este un exemplu "de a compromite ideea de regionalizare și descentralizare", întrucât ar fi conceput de persoane neavizate.

Ciprian Dobre a ținut să le transmită colegilor săi din UDMR că în acest proiect de autonomie, care vizează o regiune formată din județele Mureș, Harghita și Covasna, pe județul Mureș și pe municipiul Târgu Mureș să nu conteze.

"M-aș fi așteptat ca în preambulul acestui proiect sau cvasiproiect să găsesc o obligație de loialitate față de statul român. N-am găsit-o tratată nicăieri. Pe Mureș să nu mizeze deloc. Eu și domnul primar (din Târgu Mureș, Dorin Florea, copreședinte ACL Mureș — n.r.) reprezentăm cam 180.000 de voturi. Pe Mureș n-au de ce să mizeze. Sau cu zero șanse", a accentuat Ciprian Dobre.

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, spune că proiectul UDMR ”face parte dintr-un program care a început în 1918 şi care are ca ţintă finală autonomia Transilvaniei". "Acest proiect de autonomie este anticonstituţional clar, este de fapt un proiect de independenţă, dacă ne uităm foarte atent. Citind acest proiect de autonomie cu date foarte concrete, putem să observăm un lucru extrem de grav: nicăieri nu scrie nimic despre un posibil referendum după obţinerea autonomiei, referendum care să aibă ca subiect independenţa Ţinutului Secuiesc. Pentru că, dacă ne referim la contextual internaţional actual, o să constatăm că Guvernul de la Londra a acordat scoţienilor dreptul de a face referendum, o să observăm, de exemplu, că Guvernul de la Madrid nu a acordat dreptul de a face referendum celor din Catalonia, în vreme ce în acest proiect de autonomie nu există nicio referire legată de un posibil referendum ulterior", a declarat, vineri, pentru corespondentul Mediafax, preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, care consideră că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor se contrazice atunci când susţine că proiectul de autonomie este "un act constituţional, legal şi legitim", întrucât tot el a afirmat, în repetate rânduri, că trebuie modificată Constituţia României.

"Probabil că domnul Kelemen Hunor ştie ceea ce noi nu ştim. Constituţia României este, probabil, modificată şi atunci, da, este constituţional. Noi avem judeţe, în acestă ţară nu s-au putut face regiuni de dezvoltare fiindcă trebuia modificată Constituţia, dar putem face o regiune autonomă maghiară pe criterii etnice, cu Parlament, cu preşedinte, cu Executiv şi toate celelalte? Pe Constituţia actuală, acest proiect este neconstituţional", a precizat preşedintele PNL Harghita, scrie Mediafax.ro.

"În judeţul Harghita, există localităţi în care nu se mai vorbeşte româneşte, există zeci, sute de şcoli în care copiii nu mai vorbesc româneşte şi nici nu mai ştiu româneşte. Cele mai multe întâlniri instituţionale organizate la Miercurea Ciuc au loc în limba maghiară, în condiţiile în care la ele participă şi români, reprezentanţii aleşi ai celor 40.000 de români din Harghita, care nu ştiu ungureşte şi cărora li se traduce mai pe sărite. Mai era Prefectura până acum vreo două luni, când Guvernul Ponta l-a schimbat pe prefectul român, care mai cenzura, prin natura atribuţiilor de serviciu, acele hotărâri de Consiliu Judeţean sau locale care erau împotriva Constituţiei, despre care, din păcate, decidenţii politici nu doresc să ştie, deşi ştiu, pentru că sunt convins că serviciile secrete îşi fac treaba", a punctat Stelu Platon.

Candidatul PPMT la Preşedinţie, Szilagyi Zsolt, despre proiectul de autonomie prezentat de UDMR: "Proiectul de autonomie al UDMR nu se ştie dacă există sau nu, deci din mai multe puncte de vedere seamănă cu soţia lui Colombo, din serialul foarte popular. Toată lumea ştie că există, dar nu a văzut-o nimeni. (...) A fost un episod în care apare spatele doamnei, dar nu a văzut-o nimeni. În 25 de ani, e cam şubred acest rezultat", a afirmat Szilagyi.

Szilagyi Zsolt: Proiectul de autonomie al UDMR seamănă din mai multe puncte de vedere cu soţia detectivului Colombo

"Eu aş spune că autonomia nu este o joacă, este un lucru foarte important pentru noi. Cum spun secuii: ursul nu e joacă. Şi eu spun: autonomia nu e joacă. Deci un partid responsabil, care se respectă, cred că de mult trebuia să iasă cu un proiect şi să spună că acesta este al nostru, vrem o dezbatere şi nu să dăm pe mâna presei, ca în jocul unde-i alba, unde-i neagra", a afirmat el.

"În 25 de ani noi asta am văzut, că sistemul centralizat şi corupt este ineficient şi trebuie schimbat. Avem nevoie de o reformă structurală care se bazează pe rolul regiunilor istorice şi pe descentralizare. Şi din acest punct de vedere autonomiile regionale, autonomiile comunitare constituie un sistem complex şi se completează", a afirmat el.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, în judeţul Harghita, că "nu există nicio şansă" ca proiectul de autonomie propus de UDMR "să prindă viaţă vreodată", iar lansarea acestuia de către Uniune "nu este un motiv care să întărească colaborarea" între partenerii de coaliţie. "Nu, nu cred în acest proiect, nu are nicio şansă de reuşită, noi nu susţinem acest proiect, nu susţinem niciun fel de proiect de autonomie, suntem foarte fermi, Constituţia este foarte clară. Nu ştim ce finalitate crede UDMR că o să aibă, dar nu s-a discutat nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern un asemenea proiect. Fiecare poate să aibă tot felul de dorinţe, dar din punct de vedere instituţional sau al unor eventuale şanse de reuşită, nu există nicio şansă ca acest proiect să prindă viaţă vreodată", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a povestit că s-a întâlnit, la Cozmeni, cu majoritatea primarilor UDMR din judeţele Covasna şi Harghita, pentru a semna contracte de finanţare pentru dezvoltarea locală, iar în discuţia "extrem de aşezată şi normală" cu aceştia nu s-a ridicat niciun moment problema unui astfel de proiect politic. "Nu înţelegem de ce, este posibil să fie o ruptură între liderii politici ai UDMR şi aleşii locali din această zonă, nu ştim, dar acest demers nu are niciun fel de susţinere sau şanse de reuşită în colaiţia de guvernare şi nu numai".

Liviu Dragnea: Nimeni, niciodată, partidele tradiţionale din România nu vor susţine un asemenea demers, atâta timp cât este şi neconstituţional, iar în ceea ce priveşte vreo posibilitate de modificare a Constituţiei în sensul acesta, şi anume România să nu mai fie stat unitar, şansele sunt zero.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a amintit că în Parlament mai există un proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi că, la fel ca acela, nici actualul nu va trece.

"Fiecare parlamentar are dreptul constituţional de a face iniţiative legislative, însă proiectele de legi şi iniţiativele care sunt contrare legii nu au ce căuta. Suntem iarăşi în campanie electorală, ştiu că de fiecare dată se readuce în discuţie acest subiect, al autonomiei, provin din această zonă şi sunt deputat în Parlamentul României. Nu va trece niciodată prin Parlament o asemenea lege, România este un stat unitar, acesta este un statut garantat prin Constituţie şi nu va vota nimeni niciodată un asemenea proiect de lege", a conchis Mircea Duşa.

Jurnalistul Malin Bot a comentat pe reţeaua de socializare despre proiectul de autonomie prezentat de UDMR: "Am citit atent proiectul de autonomie propus de UDMR in ziua in care Scotia a votat la referendum. A incercat omul ceva. Daca rezultatul era DA, va dati seama ce val de propaganda separatista se declansa si la noi.

Aici gasiti textul itegral al proiectului: http://www.evz.ro/kelemen-hunor-prezinta-proiectul-de-autonomie-regionala-udmr-vrea-autonomie-dar-si-stabilitate.html

Dincolo de asta, am constatat ca proiectul vizeaza de fapt un singur scop: Sa faca si mai multi bani niste smecheri din politica, de data asta de la UDMR. Vă explic punctual.

1. Toata gargara cu limba si cultura e o propaganda pentru maghiarii naivi care inca nu au inteles ce gogosi le vand proprii politicieni. E gargara pentru ca toate aceste drepturi sunt functionale de foarte mult timp.

Ce nu e functional si vrea sa faca Kelemen Hunor si smecherii din UDMR:

2. O structura birocratica noua, peste judete, care inseamna mii de functionari noi, posturi de sefi, directori, presedinti. Deci o supra siencura bugetara. Sa aiba ei posturi la dispozitie pentru lipitorii de afise, neamuri, amante, pile.

Nicio legatura cu problemele maghiarilor simpli din zona aceea.

3. Vor sa-si treaca sub control total resursele naturale: paduri, mine, si altele. Adica sa poata sa taie mai mult, sa se imbogateasca si mai mult. Evident, vorbim despre tot despre politicienii mahghiari care de 25 de ani se imbogatesc in zona aceea prostind maghiarii simpli cu gogorita autonomiei etnice, cu imagini din evul mediu.

Trag concluzia ca proiectul nu e despre mahiarii simpli si problemele lor, e despre dorinta unor smecheri de e a avea cai de acces catre si mai multi bani.

http://inregistrari.b1.ro/view-evenimentul_zilei-107.html"

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/ro_RO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Ce semnifică proiectul prezentat de UDMR

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată "limbă oficială în regiune", iar redactarea bilingvă este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie".

Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.