Liderii internaţionali trec la fapte şi încep să răspundă crizei, spune FMI

Comunitatea internaţională "începe să răspundă" la urgenţa situaţiei apărute în urma crizei ce ameninţă economia mondială, a apreciat marţi directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, citată de AFP.

Înaintea întâlnirii de la Washington de săptămâna trecută, la care au participat Banca Mondială şi FMI, Lagarde a atras atenţia asupra noii faze periculoase cu care se confruntă economia mondială în prezent şi a pledat pentru o acţiune colectivă îndrăzneaţă.

"La finalul acestor întâlniri, am puternicul sentiment că întreaga comunitate internaţională începe să răspundă" acestor provocări, a adăugat ea.

Planul de acţiune

În opinia lui Lagarde, există un consens legat de faptul că Statele Unite trebuie "să adopte o strategie credibilă de reechilibrare a finanţelor lor publice pe termen mediu şi lung", atacând fără întârziere problema pe care o pune nivelul ridicat al şomajului.

În ce priveşte Europa, toată lumea este de acord să spună că "principala provocare o reprezintă rezolvarea chestiunilor strâns legate, cum sunt datoria publică şi cea băncilor", a adăugat ea.

Ţărilor emergente le rămâne "să atingă ultimul obiectiv al reechilibrării economiei mondiale, ce constă pentru ele într-o creştere mai mare pe baza cererii interne, şi nu datorită exporturilor", a avertizat ea.

Lagarde a adăugat că liderii planetei s-au angajat să acţioneze pentru a evita subminarea în acelaşi timp a creditului statelor şi relansării economice.