La două zile după alegerile europene și ascensiunea eurofobilor, Van Rompuy a declarat că a primit un "mandat" de la șefii de stat și de guvern pentru "a conduce consultări cu grupurile Parlamentului European, cu diferitele grupuri parlamentare imediat ce vor fi constituite", precum și cu liderii înșiși, notează AFP.

Ele trebuie să se poarte "asupra numirilor", începând cu cea a președintelui Comisiei, și "priorităților" pentru următorii cinci ani, a spus el, la sfârșitul unui dineu de patru ore între cei 28 la Bruxelles.

Van Rompuy a subliniat că s-a întâlnit cu Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, partidul de centru-dreapta plasat în frunte la alegeri.

"PPE este cel care a câștigat alegerile", a declarat președintele francez François Hollande, adăugând că Van Rompuy trebuie "să se uite dacă există posibilitatea unei majorități în Consiliu și Parlament". El "va verifica dacă aceste două majorități există și dacă nu este cazul, va reveni în fața Consiliului European".

În legătură cu prioritățile, Van Rompuy a citat "creșterea, competitivitatea și locurile de muncă", "funcționarea uniunii monetare", lupta împotriva "schimbărilor climatice", proiectul unei "uniuni energetice" și lupta contra imigrației ilegale.