Liderul ISIS se află pe teritoriul sirian, în zona de-a lungul frontierei cu Irakul, şi se deplasează însoţit de o mână de oameni, a afirmat miercuri un responsabil irakian.

În această zonă din Siria, unde organizaţia jihadistă controlează încă unele teritorii, îndeosebi „al-Hajine, al-Chaddadi şi Markada”, „califul” autoproclamat al ISIS „se deplasează însoţit de patru sau cinci persoane, inclusiv fiul său şi ginerele său”, a explicat responsabilul irakian, cu grad de general, din cadrul serviciilor de informaţii, sub rezerva anonimatului, conform agerpres.ro.

„Deplasările sale sunt discrete şi el nu circulă niciodată în convoi”, a adăugat sursa.

Responsabilul respectiv a anunţat de asemenea că forţele irakiene au reuşit să captureze „cinci dintre comandanţii mai importanţi” ai grupării ultraradicale şi să omoare 39 de combatanţi ai ISIS în cursul unor lovituri aeriene întreprinse în două rânduri în ultimele două săptămâni în Siria.

După aceste lovituri dure date organizaţiei jihadiste, Baghdadi va fi în curând vizat”, a prezis el.

Bazându-se pe informaţii obţinute din interogatorii, responsabilul irakian a dat asigurări că „rândurile ISIS au fost puternic reduse, chiar şi finanţările sale, după ce organizaţia a pierdut ansamblul rafinăriilor pe care le controla”.

Statul Islamic, învins printr-o vastă operaţiune militară întreprinsă împotriva „califatului” său autoproclamat în 2014 pe teritorii situate de o parte şi de cealaltă a graniţei dintre Irak şi Siria, controlează acum mai puţin de 5 % din Siria, îndeosebi în zone deşertice din centrul şi estul ţării.

În februarie, un înalt responsabil al Ministerului irakian de Interne afirma că liderul ISIS este în viaţă şi că primeşte îngrijiri într-un spital de campanie în nord-estul Siriei după ce a fost rănit în cursul unor raiduri aeriene.

La jumătatea lui 2017, Rusia anunţa că l-a ucis probabil pe Abou Bakr al-Baghdadi într-un raid întreprins cu câteva săptămâni mai înainte de aviaţia sa în apropiere de Raqa, în Siria. Ea a subliniat apoi că verifică în continuare dacă liderul ISIS este într-adevăr mort.

Un înalt responsabil militar american a afirmat apoi că liderul ISIS este fără îndoială în viaţă şi că se ascunde probabil în valea Eufratului, în estul Siriei.