România trebuie să ramburseze Uniunii Europene aproape 100 de milioane de euro, reprezentând cheltuieli în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), din cauza problemelor apărute în procesul de acordare a subvenţiilor către fermieri.
Inspectorii europeni au constatat numeroase deficienţe de funcţionare a sistemelor de identificare a parcelelor agricole şi de informaţii geografice (LPIS-GIS). De asemenea, controalele administrative au scos la iveală noi probleme.
Funcţionarii români nu au reuşit nici măcar să aplice corespunzător sancţiuni fermierilor care au minţit în declaraţiile privind suprafeţele sau numărul de animale deţinute. Aşa se face că ‚‚nota de plată'' pe anii 2007-2009 se ridică la aproape 100 de milioane de euro.
‚‚Suma pe care ar trebui să o rambursăm ar fi de aproximativ 100 de milioane de euro, dar suntem în negocieri. O nouă rundă va avea loc pe 26 noiembrie'', ne-a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
Distracţie scumpă pe banii altora
Oficialul a precizat că România trebuie să ramburseze bani europeni şi din cauza bugetelor mici acordate în fiecare an Agriculturii. De exemplu, pentru că subvenţiile pe teren nu au fost plătite la timp beneficiarilor, statul trebuie să plătească penalizări de 24 de milioane de euro. În alte cazuri, de vină sunt firmele care participă la licitaţii. ‚‚Pentru sistemul informatic avem nevoie de softuri. Vin câte 4-5 firme la licitaţie şi apoi contestă rezultatele'', a explicat Adrian Rădulescu.
Comisia Europeană a decis ieri ca România să ramburseze Uniunii Europene 41,7 milioane de euro reprezentând cheltuieli în cadrul PAC. Grecia, Portugalia, Olanda şi Bulgaria sunt, de asemenea, bune de plată. În total, cele cinci state sancţionate trebuie să ramburseze 578,5 milioane de euro.