În prag de nou an școlar, un liceu din Cluj Napoca, reabilitat cu fonduri europene, arată ca după un bombardament adevărat. Sălile de clasă nu au acoperiș și nici geamuri, iar dacă copii ar începe școala aici, ar fi obligați să învețe sub cerul liber.
Situația de la Liceul Mihai Eminescu, pare incredibilă. În curtea școlii sunt cratere de peste patru metri, clădirea nu mai are acoperiș iar peste tot domnește praful. La această școală învață 771 de elevi.
Directorul școlii, Simona Dobrescu spune că de când au început lucrările, pe șantier s-au perindat șapte firme subcontractoare.”Ne-au promis că vor veni pe șantier 110 muncitori, dar în fiecare zi putem număra între doi și zece. De la PrimăriaCluj, instituție care se ocupă direct de această investiție din fonduri europene, am tot cerut ajutor dar nimeni nu s-a implicat. Vine directorul Ovidiu Câmpean, din cadrul Primăriei Cluj Napoca, care răspunde de proiect, ridică din umeri și ne spune că nu are ce să facă”, spune directoarea.
Prin contract, societățile Coldea Construct SRL și Dava Impex SRL s-au angajat ca până la începerea școlii, să finalizeze 20 de săli de clasă. ”Au turnat beton pe jos și au dat cu vopsea lavabilă. I-am întrebat pe muncitori de la ce firmă sunt și au zis că nu știu nici ei. Din pereți spânzură tot felul de cabluri de curent. Îți este și frică să intri acolo”, mai spune directoarea.
Elevii nu vor mai începe școala la Eminescu
Prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan a dat dispoziție ca elevii să nu înceapă școala în această clădire. ”Este unpericol pentru copii. Elevii vor merge la alte școli”, a spus prefectul. Astfel, elevii de la Eminescu vor merge la școală la Liceele Nicolae Bălcescu și Anghel Saligny.
Cei de la Primăria Cluj aruncă vina pe Inspectoratul Școlar, deși șantierul estegestionat de ei. ”Este o lucrare de investiție care nu poate să țină cont de calendarul vacanțelor. Dacă trebuie să de decoperteze și să se reconstruiască, asta înseamnă că se faceș. În mod clar, nu se poate începe școala la Liceul Eminescu. De o lună de zile se știe că acești copii nu pot începe școala acolo și s-a comunicat acest lucru la Inspectoratul Școlar”, a spus Oana Buzatu, de la Primăria Cluj.
În replică, șeful Inspectoratului Școlar Cluj, Valentin Cuibus susține că nu a fost informat cu nimic de Primăria Cluj Napoca, instituție care a încercat să ascundă situația reală. ”Am avut o discuție cu primarul Boc, ca până luni, șapte septembrie, să fie gata 20 de săli de clasă și nu au fost. Eu am fost de trei ori în ultima săptămână la Liceul Eminescu și era clar că nu pot să termine. Noi am mai avut de-a face cu una dintre aceste firme și știm cam cum lucrează, situația fiind una critică”, a spus Cuibus.
Cinci la sută din lucrări gata
Interesant este faptul că în tot acest haos, un angajat al Primăriei primește salariu majorat cu 75 la sută, deoarece este managerul de proiect finanțat cu fonduri europene.
Ovidiu Câmpean este director în Primăria Cluj Napoca și funcționarul care ar trebui să se ocupe de acest proiect. ”Lucrările sunt efectuate în procent de cinci la sută. I-am somat să mărească ritmul. Săptămâna trecută i-am somat. Este vorba despre un proiect de 12.1 milioane lei, finanțat în proporție de 98 la sută, prin fonduri europene. Anul ăsta trebuie să cheltuim cât mai mult”, a spus directorul Câmpean.
Una dintre firmele care lucrează la Liceul Eminescu, este Dava SRL, patronată de un controversat afacerist, Claudiu Cupcea. Acesta nu a putut fi contactat.
O altă firmă patronată de Cupcea, Construdava SRL, în prezent în insolvență a lucrat și la noua clădire a Inspectoratului Școlar Cluj, unde lucrările bat pasul pe loc.